Binnenland

Kamer tevreden met toezegging Donner

Er komt een commissie die zonodig meer onderzoek zal doen naar misstanden bij het openbaar ministerie. Met die toezegging heeft minister Donner van Justitie donderdag de Tweede Kamer tevreden kunnen stellen in het spoeddebat over de zaak-Nienke Kleiss.

Redactie politiek
16 September 2005 11:39Gewijzigd op 14 November 2020 02:57

De commissie zal worden geleid door advocaat-generaal F. Posthumus, die ook het onderzoek deed naar de handelwijze van het OM in de zaak-Nienke Kleiss.

De Tweede Kamer uitte donderdag zijn ongenoegen over de uitspraak van Donner dat de gang van zaken in deze zaak op zichzelf zou staan. Van de coalitiepartners eiste zowel VVD als D66 nader onderzoek naar andere mogelijke misstanden.

Ze beschouwden de toezegging van Donner als een belangrijke tegemoetkoming. De commissie zal ook openstaan voor klachten van politie- en justitiemedewerkers. Als de ervaringen van klokkenluiders uit de opsporings- en onderzoekswereld daartoe aanleiding geven, kan de commissie een nader onderzoek instellen.

Ook de oppositie vond de toezegging van Donner van betekenis, behalve GroenLinks, SP en de eenmansfracties Wilders en Nawijn. Zij hadden de bewindsman via een motie van wantrouwen naar huis willen sturen. De grootste oppositiepartij PvdA vond de motie misplaatst. Fractiewoordvoerder Wolfsen prees Donner juist om zijn daadkracht nadat de justitiële dwaling in de zaak-Kleiss was komen vast te staan.

Donner gaf zonder omwegen toe dat een onschuldige vier jaar in de cel had gezeten als gevolg van een falend politie- en justitieapparaat. Dat een medewerker van het mortuarium over Nienkes wang had gestreken, noemde hij uit oogpunt van menselijkheid „een monument” maar met het oog op het sporenonderzoek „een ramp.”

Dat justitie met opzet informatie had achtergehouden betwistte Donner niet, maar wel dat ontlastend bewijsmateriaal „onder de pet was gehouden.” De suggestie in de media dat justitie bewust een onschuldige in de gevangenis probeerde te krijgen, vond hij zeer kwalijk.

Vlak voor het spoeddebat gaf de minister nog conceptverslagen vrij van twee cruciale gesprekken over DNA-sporen die er zijn geweest tussen het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en het OM. Het ging om aantekeningen en impressies van enkele aanwezigen. Met name VVD-kamerlid Weekers en PvdA’er Wolfsen leidden uit de verslagen af dat het OM de advocaten in de zaak-Kleiss onkundig wilden laten over de uitkomsten van NFI-onderzoek. Donner ontkende dat maar moet in een brief nadere uitleg geven.

Een van de advocaten, mr. G. Spong, zal aangifte doen tegen de betrokken justitiefunctionarissen. Zij hebben volgens hem doelbewust geprobeerd de verdediging te belemmeren.

De Kamer eiste maatregelen tegen de politiemensen die Maikel, het vriendje van Nienke, hardhandig verhoorden. Toen tijdens het debat, dat zo’n negen uur duurde, bekend werd dat het korps Rotterdam-Rijnmond dat niet van plan is, reageerden diverse fracties verontwaardigd. Ook Donner liet weten hiermee „uitermate ongelukkig” te zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer