Koninklijke reis valt in het water
Ook koninklijke reizen kunnen in het water vallen. Zo werd het bezoek van kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima aan Turkije deze week op de valreep opgeschort. Vanwege een politieke reden: de vrijlating van moordenaar Hakan K. en de gevolgen.
In korte tijd werden ten minste drie programma’s van prins Willem-Alexander en prinses Máxima afgelast. Vorig jaar kon de koninginnedagviering in Hoogeveen en Meppel door de uitbraak van mond- en klauwzeer niet doorgaan. Máxima zou toen als kersverse verloofde voor het eerst een duik in het publiek nemen. Dat feest ging niet door. Begin vorige maand zou het paar een reis van tien dagen naar de Nederlandse Antillen en Aruba maken. Het was nog maar net aan de tournee begonnen, of het moest deze afbreken in verband met de moord op Pim Fortuyn. Het bezoek aan de Antillen is nu naar augustus verschoven.
Ten slotte Turkije. De trip van het prinselijk paar aan Turkije zou slechts kort duren. Willem-Alexander en Máxima zouden, in gezelschap van minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken, morgenavond laat met het regeringstoestel voor een werkbezoek arriveren in Istanbul. Het werkelijke bezoek -donderdag en vrijdag- zou ruim anderhalve dag in beslag nemen. De prins en de prinses zouden het vernieuwde Nederlandse consulaat-generaal openen en onder anderen uit Nederland teruggekeerde migranten ontmoeten. Ook zouden ze praten met de imam van de beroemde Blauwe Moskee.
Verder zou het paar zich laten informeren over zaken zoals infrastructuur en waterbeheer. Ook stond een bijeenkomst met in Turkije wonende en werkende Nederlanders op het programma, evenals een boottochtje over de Bosporus. Willem-Alexander en Máxima waren van plan vrijdagmiddag vroeg terug te vliegen naar Nederland. Daar wilden ze dan op tijd weer in het Amsterdamse Carré aanwezig zijn bij een feest met als hoofdgast de Zuid-Afrikaanse oud-president Nelson Mandela. Dit eerbetoon aan Mandela is een initiatief van de Zuid-Afrikaanse ambassade. Alsof het helemaal niet meer op kan, zijn de prins en zijn vrouw de volgende dag, zaterdag 8 juni, in Middelburg aanwezig om te zien hoe de Franklin D. Roosevelt Four Freedoms Award wordt uitgereikt aan vriend Mandela.
Het nieuws van het uitstel, dat diplomatiek als een zware beslissing moet worden gezien, leek maandag niet direct door te dringen bij alle betrokkenen in Turkije. Zo kwam het tegen negenen gisteravond volslagen onverwacht voor de woordvoerster van het consulaat-generaal, die zich op Turkse les bevond. De Nederlandse ambassadeur, mr. S. Gosses, zat op dat moment aan aan een diner. Later op de avond wilden de Nederlandse diplomaten in Turkije geen uitspraken doen over de ontwikkelingen en zelfs niet over zaken zoals teleurstelling en vergeefse voorbereidingen.
Voor de reis naar Turkije hadden niet zo veel media belangstelling, ondanks de enorme Turkse gemeenschap in Nederland. De trip begon eind vorige week pas echt te leven nadat minister Van Aartsen vrijdagmiddag al dreigende taal had gesproken over de eventuele gevolgen van de vrijlating van Hakan K. voor het prinselijk bezoek.
Wanneer het bezoek nu zal plaatshebben, is volgens de Rijksvoorlichtingsdienst nog volstrekt onduidelijk. Koninklijke reizen vergen altijd veel voorbereiding en moeten ook opnieuw in de agenda’s worden ingepast. Zo moesten in het verleden het staatsbezoek aan China (in verband met de demonstraties op het Plein van de Hemelse Vrede) en dat aan Rusland (wegens ziekte van Jeltsin) later worden ingehaald. Het valt te hopen dat de visite van prins Willem-Alexander en Máxima aan de Baltische Staten op 16 tot 21 juni ongestoord doorgang kan vinden.