„Kans op schadeclaims gehandicapten tegen ouders"
Door een arrest van de Hoge Raad uit maart van dit jaar bestaat de kans dat gehandicapten hun ouders voor de rechter dagen omdat zij hun kind ter wereld hebben laten komen. Dat betoogde woordvoerster K. Noz van de Stichting Down Syndroom donderdag tijdens een bijeenkomst in de Tweede Kamer. De Kamer had deskundigen uitgenodigd om van gedachten te wisselen over de uitspraak van de Hoge Raad.
Het arrest ging over het meisje Kelly dat in 1994 zwaar lichamelijk en verstandelijk gehandicapt ter wereld kwam. De ouders hadden de verloskundige van het Leids Universitair Medisch Centrum om prenataal onderzoek gevraagd. Ze waren bang dat hun ongeboren kind ook zou lijden aan een genetische afwijking die in hun familie voorkwam. Het echtpaar had al besloten een abortus uit te laten voeren als uit de test zou blijken dat hun kind de afwijking had. De verloskundige is niet op hun verzoek ingegaan. De ouders en het meisje krijgen nu een schadevergoeding voor de levenskosten van het kind.
Volgens de deskundigen die bij de bijeenkomst aanwezig waren is het bijzonder dat, behalve de ouders, ook Kelly zelf een schadevergoeding heeft gekregen.
De Stichting Down Syndroom waarschuwde de Kamerleden donderdag dat door deze uitspraak voortaan ook gehandicapten hun ouders voor de rechter kunnen dagen. „Ze kunnen hun ouders verwijten dat die geen prenatale test hebben laten uitvoeren", aldus de woordvoerster.
Ook mr. dr. M. Buijsen van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam betoogde dat met name letselschade–advocaten het arrest met grote interesse zullen lezen. „Aanbod schept immers vraag". Hij vindt dat Tweede Kamer en regering de wet moeten veranderen zodat medici minder snel aansprakelijk kunnen worden gesteld. Dat is eerder in Frankrijk ook gebeurd.
Het CDA kondigde aan op de zaak terug te komen.