Rustig doorgaan na love- en hatemail
Wat doet een partij die net te horen kreeg dat de subsidiekraan dichtgaat? Op het Ds. G. H. Kerstenhuis doen de medewerkers hun best, tussen lovemail en hatemail door, om rustig verder te werken. Van der Vlies en Kolijn worden meegezogen in een maalstroom van interviews. „De SGP is in verwarring.”

Aan de Haagse Laan van Meerdervoort staat het partijbureau van de SGP. Het statige hoge herenhuis is aangekocht in 1980. Werkte in het zogeheten Ds. G. H. Kerstenhuis in 1983 nog maar één man, voorlichtingsfunctionaris M. Dankers, anno 2005 heeft de SGP als partij elf mannen en vrouwen betaald in dienst, nog afgezien van de acht fractiemedewerkers aan het Binnenhof. Nu de staat door de Haagse rechtbank verplicht is de subsidies aan de SGP te stoppen, staan de banen van de Kerstenhuis-bewoners op de tocht.
Dat ze op korte termijn op straat staan, geloven de dames en heren zelf niet, vertelt het hoofd van het partijbureau, J. van der Bas. „De uitspraak van de rechter is natuurlijk een enorme klap. Maar dan gaat het vooral om de teneur ervan: Op zijn mínst moet de subsidie aan deze discriminerende partij worden stopgezet, met andere woorden: Eigenlijk moet er nog meer gebeuren. Die strekking van het vonnis is bedreigend.”
Maar wat betreft de eigen positie van het personeel heerst er „geen downstemming”, aldus Van der Bas. „Wel is er veel onduidelijkheid over wat er nu precies gaat gebeuren. En het gaat natuurlijk wel om gezinnen die van een salaris moeten eten.”
Een van de personeelsleden in het Kerstenhuis is jeugdwerkadviseur Gert van Veldhuizen. „De partij is na deze rechterlijke uitspraak in verwarring”, stelt hij vast.
Woensdagavond had Van Veldhuizen in Gouda een spreekbeurt voor de studentenvereniging Solidamentum. „Dan merk je dat de kwestie de jongeren van onze achterban sterk bezighoudt.”
De jeugdwerkadviseur merkte bij velen weliswaar bereidheid om tijdelijk meer geld aan de SGP te geven, maar tevens een algemeen besef dat dit op den duur niet op te brengen is. „Regelmatig proef ik onder onze jongeren: Is het vrouwenstandpunt het eigenlijk wel waard om ons daardoor naar de marge van de politiek te laten dringen? Velen twijfelen daaraan.”
Voor zijn eigen baan vreest hij niet zozeer. „Eigenlijk ga ik ervan uit dat de rechterlijke uitspraak niet gaat over de 200.000 euro die de SGP-jongeren krijgen. Bij ons kunnen meisjes wél lid worden.”
Dat de jongedames níét welkom zijn in besturen van de SGP-jongerenclub erkent hij. „Maar er ligt een voorstel om dit te veranderen. Ik heb er vertrouwen in dat dit binnenkort ook daadwerkelijk gebeurt.”
De Kerstenhuis-bewoners probeerden woensdag gewoon door te werken. Zo goed en kwaad als dat ging, want de continu binnenstromende e-mails zorgt regelmatig voor werkonderbreking. „Dit doet geen recht aan de veelkleurigheid van de democratie”, meldt een liberaal die beslist geen fan is van de SGP, maar het desondanks totaal oneens is met de Haagse rechtbank. „Ik ben niet gereformeerd, maar katholiek, maar ik heb groot respect voor mijn medebroeders in het geloof. Dit besluit maakt mij sprakeloos”, meldt een ander.
Op de fractieburelen aan het Binnenhof worden partijvoorzitter Kolijn en fractievoorzitter Van der Vlies ondertussen meegezogen in een draaikolk van interviews. Fractievoorlichter De Bruyne mag de buitenlandse pers te woord staan, onder meer een Spaanse zender en de BBC. „Wat was die vrouw venijnig. Ze gooide de hoorn op de haak!”
Aan het eind van de middag is de mediastorm eindelijk enigszins geluwd. De mannenbroeders zakken onderuit en lezen de mailtjes die via het Kerstenhuis zijn doorgestuurd. „We bidden met u mee”, en: „Geef me jullie girorekening.”
Als Van der Vlies aangeeft een hapje te gaan eten, maakt een medewerker een grapje. „Hebt u honger dan? U hebt vandaag geen enkel debat gedaan.”