De Geus: CGB moet passief orgaan zijn
Het is goed dat de uitspraken van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) gezag verwerven in de samenleving. Tegelijkertijd moet de commissie erop letten dat ze een passief orgaan blijft. Ze moet niet te vaak zelf initiatieven nemen om discriminatie aan te kaarten.
Dat heeft minister De Geus van Sociale Zaken woensdag gezegd in een debat met de Tweede Kamer.
De bewindsman reageerde met zijn woorden op de stelling van VVD-kamerlid Van der Sande dat de uitspraken van de CGB bijna op rechtspraak beginnen te lijken, terwijl de CGB geen rechtbank is. Haar uitspraken zijn slechts adviezen. Het effect van de CGB-oordelen is groot, constateerde de VVD’er.
Volgens De Geus „hoeft het op zich niet verkeerd te zijn” als de uitspraken van de CGB gezag verwerven in de samenleving. Maar hij vindt ook dat „we de CGB niet ieder twistpunt moeten laten beslechten, want het is een adviesorgaan.” De minister heeft de commissie op het hart gedrukt vooral passief te blijven en af te wachten totdat mensen met klachten over discriminatie bij de commissie aankloppen. De CGB moet niet te vaak zelf het initiatief nemen om een zaak aan te kaarten, vindt De Geus.
De minister juicht het toe dat de CGB onderzoek doet naar de supermarktbranche. CNV Jongeren had enige tijd geleden een bundel klachten over de sector ingediend bij de commissie. Werkgevers in deze sector zouden discrimineren door jongeren na een paar tijdelijke contracten de laan uit te sturen omdat ze te duur worden. Ook kregen twintigers ronduit te horen dat ze te oud waren om te solliciteren naar een baan als vakkenvuller of caissière.
De Geus maakt zich zorgen om de effecten van de prijzenoorlog tussen supermarkten. „De oorlog wordt op vele fronten gevoerd, waarbij geen middel onbenut wordt gelaten”, aldus de bewindsman. In sommige supers is ’s avonds alleen jong personeel aanwezig, terwijl de leiding al thuiszit. Dat is niet goed voor de veiligheid, vindt De Geus. Verder moeten oudere werknemers wijken voor jongeren.