Economie

Greenpeace: Biomassacentrale redding klimaat

„Het kabinet moet per direct de investeringssubsidie voor groene energie weer van stal halen en investeren in een grote biomassacentrale.” Deze centrale zou 25 procent van de Nederlandse huishoudens van energie kunnen voorzien.

Wetenschapsredactie
6 September 2005 11:50Gewijzigd op 14 November 2020 02:55

Dat zei Joris Thijssen, campagneleider energie en klimaat bij Greenpeace, dinsdagmorgen naar aanleiding van de presentatie van het KEMA-onderzoek naar een 1000-megawattelektriciteitscentrale. (Vanmiddag werd het rapport aangeboden aan de vaste kamercommissie van Economische Zaken.)

Volgens het KEMA-rapport is het realiseren van zo’n centrale technisch mogelijk. „ Wanneer de logistieke keten ook op de goede manier georganiseerd wordt en aan de economische randvoorwaarden wordt voldaan, is een biomassacentrale zeker haalbaar.”

De onderzoekers van KEMA werkten met de randvoorwaarden die Greenpeace stelt aan biomassa. „Het moet namelijk wel gaan om schone biomassa”, aldus Thijssen. „Palmolie, waarvoor tropische bossen gekapt moeten worden, valt hier bijvoorbeeld beslist niet onder.”

KEMA ging daarom alleen uit van reststromen uit de bosbouw. „Hiermee kan de hele wereld van duurzame energie worden voorzien”, zegt Greenpeace. Voor een 1000-megawattcentrale zijn de reststromen in Nederland echter onvoldoende en zullen elektriciteitsbedrijven biomassa moeten importeren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer