Allochtoon rolt politiek niet zomaar binnen
Meer allochtonen in de politiek. Dat is de bedoeling van een nieuwe serie cursussen waarvoor minister Verdonk maandag in Almere het startsein gaf. Het motto: ”Vinden en Binden”. „Het vinden lukt aardig, binden blijkt een stuk lastiger.”
De percentages allochtonen die in de politiek participeren, komen -verhoudingsgewijs- bij lange na niet overeen met de percentages allochtonen onder de hele bevolking. Daar moet verandering in komen, vindt onder anderen minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie). Zeker nu de gemeenteraadsverkiezingen er weer aan zitten te komen. Maandag sprak Verdonk, op uitnodiging van oud-minister Jorritsma, die nu burgemeester van Almere is, in het stadhuis van de Flevolandse stad een groep politiek geïnteresseerde allochtonen toe.
De groep vormt de eerste lichting die met een nieuwe cursus begint. In de cursus, die is ontwikkeld door het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP), leren allochtonen hoe ze zelf invloed kunnen uitoefenen op het beleid in hun gemeente. De cursus maakt deel uit van het door de overheid gefinancierde project ”Vinden en Binden”. Er zijn vier gemeenten aangewezen die de cursus op proef uitvoeren: Amersfoort, Zaanstad, Zwolle en Almere. In Zaanstad en Zwolle start de cursus binnenkort, in Amersfoort gingen de allochtonen maandagavond voor het eerst aan de slag en in Almere is de cursus al voor de zomer begonnen.
Dat laatste was tot grote vreugde van de eerste burger van Almere, oud-minister Jorritsma. „Het was in Almere geen enkel probleem gemotiveerde kandidaten voor de cursus te vinden.” In de overige drie gemeenten moest klaarblijkelijk wat harder getrokken worden aan de allochtone jasjes. Een raadslid uit Zaltbommel: „Het is nog niet eens zo moeilijk een allochtoon te vinden, maar binden is veel lastiger. Ze moeten zich thuis gaan voelen bij een partij. Veel allochtonen hebben bovendien heel weinig vertrouwen in de politiek.”
Volgens Jorritsma is het overigens niet zo dat een allochtoon die de cursus volgt haast automatisch de gemeenteraad binnenrolt. „U moet niet denken: Als ik de cursus maar heb gedaan, zit ik in maart in de gemeenteraad. Daar moet je nog verdraaid hard voor werken.” Minister Verdonk, als altijd omgeven door haar lijfwachten, kon niet anders dan dat laatste beamen. „We willen graag dat iedereen in de samenleving meedoet, maar je moet er wel zin in hebben. Politiek is ingewikkeld en soms ook hard. En ik kan het weten.”
De tijd is rijp voor meer allochtone raadsleden, denkt Verdonk. „Ik zie dat in veel gemeenten soortgelijke initiatieven van de grond komen. Politieke participatie is van levensbelang voor de vrije en democratische samenleving die we hier toch met z’n allen willen.”
Overigens hoeven we voor volgend jaar, na de gemeenteraadsverkiezingen, nog geen wonderen te verwachten, temperde burgemeester Jorritsma de verwachtingen. „Het streven naar participatie van allochtonen in de politiek is een reuzenklus, ook al stelt het in aantallen nog niet zo veel voor. We hopen op succes voor maart 2006, maar dan houdt het natuurlijk niet op.”