Binnenland

Problemen intensieve zorg brengt PvdA in actie

Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) moet ziekenhuizen bestraffen als zij niet voor 1 januari 2006 hun afdeling intensieve zorg (IC) en het vervoer van patiënten in kritieke toestand op orde hebben.

ANP
1 September 2005 07:07Gewijzigd op 14 November 2020 02:54

Dat stelde Tweede-Kamerlid Arib (PvdA) donderdag in een reactie op een zeer kritisch rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) over de kwaliteit van de IC-afdelingen in Nederland.Volgens het rapport lopen bij de helft van alle 141 afdelingen ernstig zieke patiënten het risico dat ze niet de zorg krijgen die nodig is. Vaak hebben de ziekenhuizen niet voldoende gekwalificeerd personeel om de juiste zorg te leveren. Ook is nogal eens onduidelijk wie medisch eindverantwoordelijk is.

De IC-afdelingen zijn op drie niveaus ingedeeld. De hoogste categorie kan patiënten aan met de grootste overlijdenskans. Maar ziekenhuizen zelf taxeren hun niveau veel hoger in dan volgens de inspectie gerechtvaardigd is.

Grofweg een op de drie afdelingen heeft geen duidelijke criteria voor opname en ontslag van de patiënt. Daar wordt meer gekeken naar de capaciteit van de afdeling. Volgens de inspectie kan het personeel daardoor niet voorkomen dat patiënten die complexe zorg nodig hebben, op een afdeling blijven liggen of daar worden opgenomen terwijl die zorg niet voor handen is.

Het CDA en de VVD wilden donderdag niet op het rapport reageren. Zij moeten het rapport nog lezen. Minister Hoogervorst vindt dat de sector zelf aan zet is en doet een „dringend beroep” op de ziekenhuizen om vaart te maken met verbeteringen. Volgens hem heeft de sector hem beloofd in oktober met concrete voorstellen te komen om het transport van IC-patiënten te verbeteren.

Hij wijst er in een brief aan de Kamer op dat het goed is dat de inspectie de kwaliteit van de afdelingen intensieve zorg „op de voet blijft volgen”. Arib vindt dat niet genoeg. Ze vroeg om een spoeddebat in de Kamer. Ze wil dat de minister de ziekenhuizen onder druk zet en desnoods afdelingen sluit. Het is al jaren bekend dat het niet goed gaat op deze afdelingen en het duurt te lang voor dat dit beter wordt, aldus Arib. „Het gaat over leven en dood”.

Kamervoorzitter Weisglas en andere fracties riepen Arib op af te zien van een spoeddebat. De minister heeft immers al toegezegd volgende maand samen met betrokken organisaties met maatregelen te komen.

De beroepsorganisatie van artsen op intensieve zorgafdelingen (NVIC), benadrukt dat een nieuwe richtlijn voor IC-afdelingen in de maak is. Verder wijzen de artsen erop dat de financiering van de mobiele intensive care units voor het vervoer van patiënten die in levensgevaar verkeren, nog niet goed is geregeld.

De artsen vinden dat de inspectie ten onrechte de indruk wekt dat de zorg op Nederlandse IC-afdelingen onder de maat is. Dat klopt volgens de NVIC niet. Het kan en moet wel beter, maar de inspectie baseert zich op gegevens die onvoldoende zijn gecontroleerd. Zo is er niet naar de resultaten van de behandelingen gekeken, stellen de artsen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer