Noord–Nederland krijgt eerste palingreservaat Europa
De Westerwoldse Aa in Oost–Groningen en de wateren in een groot deel van de provincie Drenthe zijn aangewezen als eerste palingreservaat van Europa. Op initiatief van de Hengelsportfederatie Groningen/Drenthe mag er in de gebieden niet meer op paling gevist worden. Dat heeft een woordvoerder van de federatie woensdag meegedeeld.
Het verbod treft in eerste instantie alleen beroepsvissers. De federatie wil onderzoeken hoe de dramatisch dalende aalstand reageert op een visverbod. Over vijf jaar wordt bekeken of de palingstand is toegenomen.
Het waterschap in de reservaten gaat zich bovendien actief inzetten om de vis meer ruimte te geven. Dat kan door sluisdeuren tijdens de zogenaamde in– en uittrekperiodes van de paling langer open te laten staan. Palingen leggen tijdens hun leven enorme tochten af. Vanuit de Sargassozee – ten zuiden van de Bermuda–eilanden – reizen de dieren met de zeestromingen mee naar Europa. Via Schotland belandden de palingen uiteindelijk in Nederland. De alen die in Noord–Nederland opduiken komen via de Dollard in het gebied terecht.
De Nederlandse Vereniging van Sportvissersfederaties (NVVS) reageert enthousiast op het noordelijke initiatief. Volgens een woordvoerder zijn maatregelen om de palingstand te beschermen hard nodig. „Onze ouders en grootouders hebben de zalm zien verdwijnen. Als we niet snel wat doen, gebeurt hetzelfde met de paling", aldus de zegsman.
De NVVS werkt op dit moment in een ’Aalplatform’ aan een aalbeheersplan voor Nederland. Tot concrete beschermingsmaatregelen heeft dit vooralsnog niet geleid. Volgens de woordvoerder is het goed mogelijk dat de noordelijke reservaten als landelijk voorbeeld gaan dienen.
Ook de EU werkt momenteel aan beschermingsmaatregelen. De Europese Commissie zou al begin dit jaar met voorstellen komen, maar die laten volgens de NVVS nog op zich wachten.