Binnenland

Justitie wil gestolen mobieltje blokkeren

De ministeries van Justitie en Economische Zaken gaan in september met de telecombedrijven om de tafel zitten om korte metten te maken met de diefstal van mobiele telefoons.

ANP
31 August 2005 09:00Gewijzigd op 14 November 2020 02:53

Justitie wil dat een gestolen telefoon na een aangifte direct onbruikbaar wordt gemaakt. Via het serienummer van een toestel, vergelijkbaar met het chassisnummer van een auto, kunnen telecombedrijven een telefoon door het sturen van een signaal definitief blokkeren.

Deze regeling kan het aantal straatroven flink verminderen. In Amsterdam kan het aantal straatroven hierdoor zelfs met 40 procent afnemen, aldus de politie in de hoofdstad dinsdag. Jaarlijks wordt bij 1300 mensen in Amsterdam bij een straatroof de mobiele telefoon gestolen.

In het Verenigd Koninkrijk en België bestaat al een regeling waarbij telefoonproviders gestolen gsm’s onklaar maken.

Voor een blokkade van gestolen mobieltjes moeten de telecombedrijven een register aanleggen van de serienummers, de zogeheten IMEI-nummers van hun klanten. Zodra iemand belt met een toestel met een IMEI-nummer dat te boek staat als gestolen, wordt hij geweerd van het netwerk.

In het verleden konden de IMEI-nummers nog worden gewijzigd, maar bij de nieuwste toestellen is dat vrijwel niet meer mogelijk. Juist de nieuwste mobiele telefoons zijn het meest in trek bij dieven.

De overheid en de telecombedrijven streven ernaar de regeling per 1 januari 2006 in te laten gaan, in eerste instantie op basis van vrijwilligheid.

Minister Donner van Justitie schreef in oktober vorig jaar aan de Tweede Kamer dat hij ook op Europees niveau wil aandringen op een strengere aanpak van de diefstal van mobiele telefoons.

Vodafone zegt er in Nederland technisch klaar voor te zijn. „We hebben al eerder een oproep gedaan aan andere operators om mee te doen”, aldus een woordvoerder. Als niet alle telefoonaanbieders meedoen, kan een dief makkelijk overstappen op een ander netwerk.

KPN noemt de aanpak „veelbelovend”, maar plaatst wel kanttekeningen. „Door internationale afspraken moet het voor criminelen onmogelijk zijn om gestolen toestellen in het buitenland te gebruiken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer