Binnenland

Nieuw opsporingsmiddel tegen relschoppers voetbal

De politie Rotterdam-Rijnmond heeft dinsdag een nieuw opsporingsmiddel ingezet. De politie heeft 17.000 mensen een sms-bericht gestuurd waarin de politie vraagt om medewerking bij het achterhalen van relschoppers rond de wedstrijd Feyenoord-Ajax in april.

ANP
31 August 2005 07:09Gewijzigd op 14 November 2020 02:53

In de sms staat: „Tijdens de voetbalrellen van 17 april 2005 was u nabij stadion De Kuip. De politie doet hiernaar onderzoek en vraagt uw medewerking. Zie politie: www.politie-rijnmond.nl". De politie heeft alleen de nummers van sms-ontvangers achterhaald, niet hun namen. „Wij halen alles uit de kast om de daders van de rellen te pakken", zei de Rotterdamse korpschef A. Meijboom dinsdag in de uitzending van Opsporing Verzocht.

In deze uitzending werden opnieuw foto’s getoond. De politie is nu op zoek naar een andere groep, namelijk naar omstanders. Volgens Meijboom zijn zij mededader. „Zij hebben de rellen mogelijk gemaakt. Als je bij zo’n groep bent, ben je medeverantwoordelijk. Je kiest daar voor".

Ook het openbaar ministerie (OM) zegt dat dit geen gewone omstanders zijn. „Personen die staan te joelen wanneer tientallen anderen met stenen naar agenten gooien, zijn ook strafbaar voor openlijke geweldpleging", zei persofficier H. Hambeukers dinsdag. Het tonen van hun foto’s is volgens justitie dan ook in het belang van het onderzoek.

Korpschef Meijboom meldde dat de politie maandag de honderdste voetbalrelschopper heeft aangehouden via het tonen van foto’s. In totaal wist de politie tot nu toe 143 raddraaiers op te pakken. Op de dag van de wedstrijd hielden agenten al 43 hooligans aan. Zij worden verantwoordelijk gehouden voor 180 strafbare feiten. Een deel van hen moest al voor de rechter verschijnen. Zij kregen overwegend werkstraffen en stadionverboden.

In drie uitzendingen van het opsporingsprogramma kwamen foto’s van betrokkenen bij de rellen voorbij. Ook plaatste de politie foto’s op internet en in dagblad Sp!ts.

Het OM heeft voor deze bijzondere opsporingsmethodes gekozen in het belang van het onderzoek. „Het achterhalen van gegevens als een mobiel nummer en het sturen van de sms-berichten is te vergelijken met een buurtonderzoek na een schietpartij in een straat. Ook al zijn zij geen verdachten, toch bellen wij bij omwonenden aan voor informatie", aldus Hambeukers. „Voordat de telefoonnummers worden achterhaald, moet justitie dit wel kunnen motiveren dat het ook in het belang van het onderzoek is".

De providers hebben op verzoek van het OM de gegevens van de zendmasten rond het stadion gegeven. De privacy van de eigenaren van de mobiele telefoons is volgens de persofficier niet in gevaar gekomen. „Justitie heeft alleen de nummers opgevraagd en niet de namen en adressen, dus de persoonsbescherming is niet in geding gekomen".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer