Binnenland

O-Beijerland promoot koopzondag

De gemeente Oud-Beijerland gaat een halfjaar lang een proef doen om de koopzondag één zondag in de maand actief te promoten.

Van onze correspondent
30 August 2005 07:43Gewijzigd op 14 November 2020 02:53

Dat heeft de gemeenteraad maandagavond besloten. Met elf tegen acht stemmen werden twee moties, ingediend door alle christelijke partijen, GroenLinks en D66, verworpen.

„De burger zal bepalen of de zondagopenstelling een succes wordt of niet”, aldus VVD-fractievoorzitter P. Gijben. „Dit college wil in ieder geval in economisch moeilijke tijden de middenstand de kans geven iets extra’s te doen.”

Sinds 1997 kent Oud-Beijerland de mogelijkheid voor winkeliers twaalf zondagen per jaar open te zijn. Daar wordt niet of nauwelijks gebruik van gemaakt. Geen animo, blijkt uit onderzoek onder de middenstand. Te veel drempels en regelgeving van het vorige, overwegend christelijk college, vindt de nieuwe coalitie van BINT, VVD en PvdA. Het actief promoten van koopzondagen werd een speerpunt van het begin dit jaar aangetreden college. De lokale partij BINT, met zes van de negentien raadszetels, speelt een sleutelrol in de kwestie. Ze paste zich aan aan het standpunt van het vorige college, dat niets zag in een koopzondag. BINT heeft echter een ommezwaai gemaakt. „Wij zijn niet direct voorstander, maar hebben ook geen principiële bezwaren”, aldus fractievoorzitter W. de Jonge. „We zitten nu in een ander college. Als de proef niet aanslaat, sterft het vanzelf een langzame dood.”

De SGP-fractie stelde dat BINT naar de bevolking moet luisteren. „De geluiden vanuit grote groepen van de bevolking en driekwart van de middenstand zijn duidelijk: er is geen enkele behoefte aan een koopzondag”, zei SGP’er P. van Leenen. „BINT moet zich niet achter wetgeving en wettelijke mogelijkheden verschuilen, maar de vraag beantwoorden waarom zij meewerkt aan het actief promoten van de zondagsopenstelling.”

Ook P. K. Schipper (ChristenUnie) had nauwelijks een goed woord over voor actieve promotie van koopzondagen. „Als het college iets voor de middenstand wil doen, prima, maar dit niet. Maak van de woensdag een hele marktdag, daar zit de burger op te wachten.”

Volgens G. Jeelof van BINT komt al het verzet voort uit angst dat de proef wel slaagt. CDA-woordvoerder J. van Sintmaartensdijk noemde de burger de vergeten groep bij dit alles. D66 vroeg tevergeefs om een referendum onder de bevolking. Er werd voorafgaand aan het agendapunt ingesproken door predikanten van verschillende kerken en een winkelier met principiële bezwaren. De hervormde gemeente, midden in het centrum, vreest veel last te hebben van de koopzondag, waarvan de eerste op 18 september gehouden wordt. „Dan is er een doopdienst”, benadrukte ds. M. Messemaker. „Hoe zit het met parkeren en welke straten worden er afgesloten? Er is helaas met ons als direct belang hebbende nooit gecommuniceerd. Het college discrimineert niet alleen principiële middenstanders, ook de haast waarmee dit uitgevoerd wordt is bijna ongelofelijk.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer