Binnenland

Meer slachtoffers vragen om hulp

Slachtofferhulp Nederland heeft in 2004 meer slachtoffers geholpen dan in de jaren daarvoor. Dat maakt de organisatie donderdag bekend.

Binnenlandredactie
25 August 2005 11:36Gewijzigd op 14 November 2020 02:52

Vooral slachtoffers van geweldsmisdrijven doen vaker een beroep op slachtofferhulp, aldus de organisatie. Slachtofferhulp heeft zich de laatste tijd meer gericht op slachtoffers van dit soort criminaliteit. De organisatie heeft vorig jaar 97.000 slachtoffers bijgestaan. Dat zijn er ruim 2700 meer dan in het jaar daarvoor.

Volgens een woordvoerder is de afgelopen tien jaar het aantal slachtoffers van geweld nagenoeg gelijk gebleven. Wel was er een toename van het aantal bedreigingen en mishandelingen. Slachtoffers doen volgens hem bovendien vaker aangifte. Tachtig procent van de hulpvragen komt via de politie binnen. Een toename van het aantal aangiften betekent derhalve een groter aantal hulpvragen.

Slachtofferhulp Nederland bekijkt zelf welke aanvragen in behandeling worden genomen. De woordvoerder zegt dat zijn organisatie vooral in de ernstigere gevallen contact opneemt. „Ondanks dat kunnen ook mensen voor minder ernstige kwesties zoals een fietsendiefstal bij ons terecht.”

Vooral het aantal jongeren dat hulp zoekt neemt toe. In 2004 waren dat er 15.000, tegen 12.000 in 2003 en 9000 in 2002. In bijna de helft van de gevallen gaat het om slachtoffers van een geweldsmisdrijf. De organisatie schrijft deze groei toe aan de lancering van haar website en een landelijk telefoonnummer.

Ook hielp Slachtofferhulp Nederland in 2004 beduidend meer slachtoffers van huiselijk geweld. Dat waren er 7500, tegen 5000 het jaar daarvoor. Volgens de organisatie komt dat door een betere samenwerking met lokale netwerken met bijvoorbeeld politie, maatschappelijk werk en vrouwenopvang.

Verder deden meer mensen die last hebben van stalking een beroep op slachtofferhulp: 5400 tegen 4000 een jaar eerder. Langzaam begint volgens de organisatie bij het publiek door te dringen dat deze vorm van belaging strafbaar is. Stalking is sinds 2000 in het Wetboek van Strafrecht opgenomen.

Slachtofferhulp houdt zich vaker bezig met slachtoffers van geweldsmisdrijven omdat de gevolgen voor deze groep ernstiger zijn dan voor bijvoorbeeld slachtoffers van vermogensdelicten.

De juridische dienstverlening van Slachtofferhulp Nederland nam vorig jaar beduidend toe. Vorig jaar stond de organisatie 35.000 mensen bij met juridische hulp. Een jaar eerder waren dat er nog 4000 minder.

De positie van het slachtoffer is de afgelopen jaren volgens de woordvoerder verbeterd. Sinds 1 januari hebben slachtoffers in de rechtszaal spreekrecht. En sinds mei 2004 kunnen mensen al op papier een verklaring indienen. Slachtofferhulp helpt hen met het opstellen van de verklaring.

Daarnaast zijn in de meeste rechtbanken gescheiden wachtkamers, zodat de diverse partijen elkaar niet hoeven te ontmoeten. Ook is de informatievoorziening van justitie verbeterd. Slachtoffers kunnen nu tussentijds met justitie bellen over de voortgang van het rechtsproces.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer