Generaal Van den Hoek geen „excuus-Truus”
Ze houdt van parachutespringen en motorrijden. Leanne van den Hoek is de eerste vrouwelijke generaal van Nederland. „Niet zo belangrijk.”
Minister Kamp en staatssecretaris Van der Knaap vinden al sinds hun aantreden bij Defensie dat er een vrouwelijke generaal moet komen.
Dat is uiteindelijk nog veel sneller gelukt dan beiden verwachtten. In een interview in het tijdschrift Opzij sprak Kamp twee jaar geleden nog de verwachting uit dat in 2010 de eerste vrouwelijke generaal zou kunnen worden benoemd.
Van der Knaap beloofde vorig najaar dat een dergelijke benoeming voor 2007 zou gaan lukken. Hij zei toen geen genoegen te nemen met het mannelijk bolwerk bij Defensie. „Al moet ik daar met bruut geweld doorheen breken, die vrouwelijke generaal komt er.”
Tijdens een speciaal belegde persconferentie gistermiddag in Den Haag zei de staatssecretaris dat het eigenlijk nog te lang heeft geduurd. „We hebben allang vrouwelijke ministers en burgemeesters, dus waarom geen generaal?”
De 47-jarige Van den Hoek is geen „excuus-Truus” maar volgens de regels voorgedragen door de bevelhebber van de landmacht, luitenant-generaal Urlings, na overleg met de rest van de militaire top van de landmacht.
Ze is volgens Van der Knaap bevorderd vanwege „haar kwaliteiten en ervaring” en niet omdat er nu eindelijk eens een vrouw generaal moest worden. „Ondanks het feit dat ze fanatiek parachutespringt, kwam ze voor ons niet zomaar uit de lucht vallen.”
Onder de ruim 10.000 officieren bij Defensie zijn 806 vrouwen, 8 procent. Van der Knaap wil toe naar 12 procent vrouwen in 2010. „Mijn grote wens is een gezonde mix van mannen en vrouwen, autochtoon en allochtoon bij Defensie.”
Van der Knaap hoopt door het „positioneren van rolmodellen op zichtbare posities” meer vrouwen te trekken. „Ze zijn nodig, ook in operationele functies. In het contact met lokale vrouwen in Irak en Afghanistan bijvoorbeeld.”
De kersverse brigadegeneraal woont in Scheveningen, is drie jaar geleden gescheiden en heeft geen kinderen. In haar nieuwe functie als commandant van het personeelscommando van de Koninklijke Landmacht is ze verantwoordelijk voor 20.000 militairen.
Is een dergelijke functie te combineren met een thuisfront en eventuele zorg voor kinderen?
Van den Hoek: „Iedereen moet zelf voor gevolgen van zijn keuzes in staan. Het is een zware baan, die mentaal en fysiek veel van je vraagt. Bij mijn weten zijn er geen deeltijdgeneraals.”
Niet iedere nieuwe generaal krijgt een presentatie voor de pers.
„Het is begrijpelijk omdat ik de eerste vrouwelijke generaal ben. Dit is een mijlpaal voor Defensie. Mijn vrouwzijn is voor mij niet zo belangrijk, want dat ben ik altijd al geweest.”
Ziet u zichzelf als een voorvechter?
„Absoluut niet. We zijn gewoon militair, net als onze mannelijk collega’s.”