Balkenende: 2006 wordt beter jaar
Het kabinet trekt voor volgend jaar ruim 1,5 miljard euro uit voor lastenverlichting, bovenop de 1 miljard die al eerder was toegezegd. Daardoor zullen de meeste huishoudens er in 2006 op vooruit gaan. Maar niet alle groepen belanden in de plus.
„Individuele koopkrachtgaranties zijn niet te geven", onderstreepte premier Balkenende woensdag nadat er in het kabinet op hoofdlijnen een akkoord was bereikt.
Het kabinet sleutelde tot het laatste moment aan het koopkrachtpakket. Zo werd woensdag op aandrang van minister De Geus van Sociale Zaken besloten de overheidsbijdrage voor kinderopvang te verhogen naar 200 miljoen euro. Vorige week wilde het kabinet nog volstaan met 100 miljoen extra.
Om te voorkomen dat gepensioneerden, vutters en kleine zelfstandigen de dupe worden van het nieuwe zorgstelsel, wordt hun zorgpremie verlaagd, zo heeft het kabinet verder besloten. De werkgevers draaien hiervoor op doordat ze een iets hogere zorgpremie moeten betalen. Ze worden daarvoor weer gecompenseerd door een versnelde verlaging van de vennootschapsbelasting.
De heffingskorting – het bedrag dat iedereen van de belasting mag aftrekken – gaat omhoog met circa 60 euro. Eerder was nog sprake van een verhoging van 39 euro. De kinderkorting (de belastingaftrek voor gezinnen met kinderen) stijgt met circa 90 euro. De WW-premie voor werknemers wordt met 1 procent verlaagd. Hiervan profiteren vooral de midden- en hogere inkomens.
Volgens premier Balkenende wordt 2006 door de kabinetsmaatregelen „een beter jaar" dan 2005. Minister De Geus onderstreepte dat vooral gezinnen met kinderen er door de lastenverlichting op vooruit gaan. Volgens minister Zalm van Financiën blijft het financieringstekort van de overheid ondanks de extra lastenverlichting binnen de perken. Het komt in 2006 uit op 1,8 procent. Dat is ruim onder de EU-norm.
Twee groepen zullen er volgend jaar ondanks de kabinetsmaatregelen op achteruit gaan. Dat zijn tweeverdieners waarvan een van de partners dankzij een klein baantje in het ziekenfonds zit, en jongeren die nu een goedkope zorgverzekering hebben. Minister Hoogervorst van Volksgezondheid wees er woensdag op dat het onmogelijk is iedereen elk jaar in de plus te krijgen. Zelfs in de ‘rijke’ paarse jaren lukte dat niet, zei hij.
De Tweede–Kamerfractie van het CDA toonde zich woensdag blij „dat het beleid van het kabinet vruchten afwerpt”. CDA-kamerlid De Neree is in zijn nopjes met de aantrekkende economie en „koopkrachtbehoud en koopkrachtherstel voor grote groepen”. Coalitiegenoot VVD was niet bereikbaar voor een reactie.
D66-kamerlid Bakker toonde zich ingenomen met het akkoord. Hij sprak van een „een echt D66-pakket". „Wij hebben in het voorjaar al op lastenverlichting aangedrongen. Dit had zo in ons verkiezingsprogram gekund".
Kamerlid Crone van oppositiepartij PvdA is tevreden over het extra geld voor kinderopvang, maar niet over het totale pakket. Hij betitelt dit als „pleisters plakken en knutselwerk". Het kabinet moet niet denken dat het het vertrouwen met deze lastenverlichting kan terugkopen na de lastenverzwaring van de afgelopen jaren, aldus Crone.
De vakcentrale FNV is blij met het extra geld voor kinderopvang, maar niet met het totale pakket. Voor de FNV is het onduidelijk of mensen er ook echt op vooruitgaan of dat alleen sprake is van koopkrachtbehoud. Het CNV reageerde op soortgelijke wijze. De werkgeversorgansiatie MKB-Nederland is teleurgesteld omdat er voor ondernemers „geen enkel zoet in het vat zit". De koepel van ouderenorganisaties CSO is „voorzichtig positief" over het koopkrachtbehoud voor ouderen.