Ministers in actie tegen extremisme
De ministers Verdonk van Vreemdelingenzaken en Donner van Justitie hebben beiden een actieplan gelanceerd om religieus extremisme tegen te gaan. Zo wil Verdonk dat bekende allochtone Nederlanders jongeren gaan waarschuwen voor de gevaren van islamitisch radicalisme.
Op jongerenconferenties moeten de bekende Nederlanders de allochtone jeugd alternatieven aanreiken voor het extremisme en hun laten zien hoe ze hun toekomst op verstandiger wijze kunnen vormgeven. Het is nog niet bekend of er al bekende rolmodellen van allochtone afkomst bereid zijn om dit werk te gaan doen.
Een ander idee van Verdonk is om in het diploma voor portiers aandacht te schenken aan het tegengaan van discriminatie. Allochtone jongeren klagen veelvuldig dat zij bij veel uitgaansgelegenheden niet meer welkom zijn. Discriminatie van allochtone jongeren wil Verdonk verder bestrijden door het creëren van meer stage- en werkervaringsplaatsen. Om vooroordelen en negatieve beeldvorming aan te pakken, wil de minister via de media wekelijks preken die in moskeeën worden gehouden, uitzenden.
Bovendien is het de bedoeling dat gezaghebbende Nederlandse islamitische geestelijke leiders weerwoord gaan bieden aan radicale interpretaties van de islam. Zij moeten zich gaan mengen in maatschappelijke discussies, in chatrooms en op internetpagina’s. Volgens Verdonk zou dat een eerste stap kunnen zijn naar de oprichting van een commissie die „gezaghebbende uitspraken” kan doen over de uitleg van de islam in de context van de Nederlandse samenleving.
De bewindsvrouw van VVD-huize heeft haar nota ”Weerbaarheid”, met in totaal ruim dertig acties voor de komende drie jaar, gisteren naar de Tweede Kamer gestuurd. Ze laat ondertussen ook onderzoeken waarom sommige moslimjongeren een radicale kant opgaan, terwijl anderen kiezen voor een liberale, democratische vorm van de islam. Het actieprogramma richt zich niet alleen op radicalisering onder moslimjongeren, maar moet ook de aantrekkingskracht van rechtsradicalisme onder autochtone jongeren terugdringen.
Tegelijk met Verdonk stuurde minister Donner een nota naar de Kamer waarin hij een visie geeft op de aanpak van radicalisme en radicalisering. De overheid moet volgens hem optreden tegen islamitisch radicalisme, rechtsradicalisme en dierenrechtenactivisme, omdat deze vormen gepaard gaan met geweld dat direct slachtoffers maakt. Bovendien gaat er een dreiging van uit die „ontwrichtend” werkt in de samenleving, stelt hij.
Donner en zijn collega Remkes van Binnenlandse Zaken komen binnenkort met nieuwe maatregelen tegen radicalisering die gebaseerd zullen zijn op de hoofdlijnen zoals Donner die nu heeft beschreven. Recent kondigde de minister al aan dat op het verheerlijken van terreur een celstraf van maximaal een jaar komt te staan en dat haatzaaiende imams uit hun ambt kunnen worden gezet.
Donner benadrukt dat de bestrijding van radicalisme en radicalisering een kwestie van „lange adem” is, waarbij de hele samenleving betrokken moet zijn.