Binnenland

Schilderij en saluut voor Koningin in Apeldoorn

Koningin Beatrix heeft zaterdag in Apeldoorn het schilderij Vivat Oraenge in ontvangst genomen. Bij Paleis Het Loo kreeg de vorstin een hippisch saluut.

ANP
15 August 2005 11:57Gewijzigd op 14 November 2020 02:51
APELDOORN – Koningin Beatrix kreeg zaterdag een hippisch saluut aangeboden ter gelegenheid van haar 25-jarig regeringsjubileum. Ook Friese rijtuigen reden mee. Foto ANP
APELDOORN – Koningin Beatrix kreeg zaterdag een hippisch saluut aangeboden ter gelegenheid van haar 25-jarig regeringsjubileum. Ook Friese rijtuigen reden mee. Foto ANP

Het schilderij, een cadeau ter gelegenheid van haar zilveren jubileum, betaald door allerlei gevers samen, is voortaan te zien in Paleis Het Loo. Vivat Oraenge is een stilleven vol Oranjesymboliek, dat Jan Davidsz. de Heem (1606-1683/84) heeft geschilderd.

Het schilderij heeft een opmerkelijke geschiedenis achter de rug. Zo was het in bezit van de antiorangistische familie De la Court en van Lucien, een broer van Napoleon Bonaparte, bleek eerder uit gegevens van de Vereniging Rembrandt.

Voor de Tweede Wereldoorlog was het doek onderdeel van de collectie-Cohen. De nazi’s troggelden het van Alfred Cohen af voor de inrichting van het uiteindelijk nooit verrezen Führer-museum in de Oostenrijkse stad Linz. Na de oorlog kreeg Cohen het terug. Hij bracht het op de markt, waar Jorge Guillermo, de toenmalige echtgenoot van prinses Christina en dus de zwager van de Koningin, het aanschafte. Guillermo heeft het ook weer in de handel gebracht. Uiteindelijk belandde het in een Britse kunsthandel, waar het 800.000 euro moest kosten.

De Vereniging Rembrandt merkte het doek daar voor het eerst op. In een nis van het stilleven pronkt een sinaasappel, hangend aan een rode strik. De vrucht wordt geflankeerd door olijftakken en bekroond met een lauwerkrans. Onder het stilleven op de cartouche staat de tekst ”Vivat Oraenge”.

De sinaasappel en de oranjetakken verwijzen ondubbelzinnig naar het Huis van Oranje, maar daarnaast ook naar de eeuwigheid, aangezien de citrus de enige plantenfamilie is die tegelijkertijd bloemen en vruchten draagt. De olijftak is het symbool van vrede en wijsheid, de lauwerkrans een teken van roem, aldus kenners.

’s Middags nam Beatrix in de Grote Kerk van Apeldoorn ook nog een gebrandschilderd raam in ontvangst, dat de Apeldoornse gemeenschap haar als jubileumgeschenk aanbood. Het raam werd ontworpen door de ontwerper en glazenier Huub Kurvers uit Deventer. Het raam moest passen bij het bestaande Wilhelmina-raam, maar een eigentijdse uitstraling hebben. In het raam is ook het wapen van prins Claus opgenomen.

De Grote Kerk heeft een relatie met de koninklijke familie. De eerste steen is gelegd door de jonge koningin Wilhelmina, die er vaak naar de kerk ging. Het huwelijk van prins Maurits en prinses Marilène is in de Grote Kerk voltrokken.

De Koningin reed daarna in een open caleche terug naar Paleis Het Loo, onder belangstelling van duizenden Apeldoorners. Op de terreinen van het paleis werd ze vervolgens getrakteerd op een paardenshow, een zogenoemd hippisch saluut.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer