Ggz vond hulp aan Avi C. niet nodig
De geestelijke gezondheidszorg (ggz) vond eind vorig jaar dat Avi C., die wordt verdacht van de moord op twee kinderen in Tolbert, geen hulp nodig had. Dat staat in een rapport dat de GGD publiceerde over het gezinsdrama in Tolbert. Daarbij kwamen de 2-jarige Daniël en zijn zusje Damaris (4) vorige week om.
Volgens het rapport van de GGD meldde Avi C. zich in 2004 bij de huisarts, die hem doorverwees naar de ggz. Het vooronderzoek daar werd doorlopen, maar uiteindelijk kwam de hulpverlening niet op gang. Avi kreeg op 23 december een brief waarin stond dat „de hulpvraag geen vervolg nodig had.”
Een woordvoerder van de ggz Groningen liet donderdag op Radio 1 weten dat de GGD een verkeerde voorstelling van zaken geeft in het rapport. Volgens de zegsman is Avi C. na verwijzing naar de ggz tot vier keer toe uitgenodigd maar is hij nooit komen opdagen. „Toen is overlegd dat hij zou worden uitgeschreven maar dat hij te allen tijde weer kon worden doorverwezen als dat nodig zou zijn”, aldus de woordvoerder. „Ik bestrijd dat de ggz steken heeft laten vallen.”
Het gezin, de moeder, haar twee kinderen en haar 46-jarige vriend Avi, woonde sinds eind mei in een eenkamerwoning in Tolbert. De sociale dienst zou op 2 augustus een gesprek hebben over de kleine behuizing. Ook was een sociaal raadsman in beeld, die een verzoek van C. voor een grotere woning moest beoordelen. Die gaf een negatief advies wegens een huurachterstand.
Daarnaast was er verscheidene malen contact met maatschappelijk werk, in verband met een dreigende woninguitzetting. Uit het rapport blijkt dat er een voorlopige oplossing werd gevonden, waarna het contact werd beëindigd.
Het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) werd medio juni 2005 door de biologische vader van de kinderen gebeld. Hij uitte zijn zorgen over de nieuwe partner van zijn ex-vrouw. Het AMK vond echter geen signalen van mishandeling. Het meldpunt nam de melding wel in behandeling, omdat een medewerker de achtergrond van de biologische vader kende. Op 25 juli kreeg de man te horen dat er een onderzoek zou komen.
De politie had volgens het rapport na 30 juni meerdere keren contact met het gezin naar aanleiding van het gedrag van de ex-partner van de moeder. Die zorgde verscheidene malen voor overlast. Er zijn bij de politie geen meldingen bekend van mishandeling van de kinderen. Het gezin was niet bekend bij de leerplichtambtenaar.