Economie

Kabinet beraadt zich op koopkrachtverlies

Redactie politiek
12 August 2005 10:28Gewijzigd op 14 November 2020 02:50

DEN HAAG - Kamer en sociale partners eisen dat het kabinet op Prinsjesdag met maatregelen komt om de koopkracht van burgers te verbeteren. De ministerraad begon vrijdag aan de laatste ronde onderhandelingen over de rijksbegroting voor volgend jaar.plattekst (u15,1,0(Cijfers van het Centraal Planbureau lieten donderdag een koopkrachtverlies voor grote groepen burgers zien. De regeringsfracties eisten direct actie van het kabinet om de koopkracht op te vijzelen. Vooral D66 dringt daarop aan. Volgens kamerlid Bakker moet het kabinet de extra aardgasbaten inzetten, die volgens ingewijden 1 tot 1,5 miljard euro bedragen. De hogere baten zijn het gevolg van de hogere olieprijzen. Veel burgers hebben een paar moeilijke jaren achter de rug, stelt de D66’er, mede als gevolg van de hoge olieprijzen. Die leiden voor de staat juist tot extra aardgasinkomsten. „Laat het kabinet die twee tegen elkaar wegstrepen.”

CDA, VVD en D66 noemen het goed nieuws dat de economie volgend jaar weer aantrekt. Het kabinet kan daarmee zijn belofte van „eerst het zuur, dan het zoet” waarmaken, aldus VVD’er Blok. CDA’er De Nerée stelt vast dat de hervormingen van het kabinet niet voor niets zijn geweest. De economische groei moet wel „tot uitdrukking komen in een betere koopkracht”, vindt hij. „Het is niet de bedoeling dat mensen er wéér op achteruit gaan.”

PvdA-kamerlid Crone meent ook dat geen offer meer van de mensen mag worden gevraagd. „Het is mooi geweest, de koopkracht moet hersteld.” Volgens Crone zorgt de aantrekkende economie ervoor dat er genoeg geld is om volgend jaar een aantal extra dingen te doen.

De vakcentrales FNV en CNV noemden koopkrachtverlies donderdag „onacceptabel.” Als het kabinet er niets aan doet, trekken de bonden hun steun voor de hervormingen van het zorgstelsel, de WW, WAO en het vroegpensioen in, dreigden ze. CAO-coördinator R. van Splunder van het CNV: „Als het kabinet geen maatregelen treft, zijn wij genoodzaakt de koopkracht te repareren in CAO’s.” FNV-vice-voorzitter T. Heerts valt hem bij: „Na twee jaar lastenverzwaringen, wordt het eindelijk tijd om de lasten van burgers te verlichten.”

Volgens de beide vakcentrales is daar ook ruimte voor, omdat de sociale fondsen voor werknemersverzekeringen als de WAO en WW overvol zitten. Verlaging van de sociale premies die werkgevers en werknemers nu betalen, maakt bovendien arbeid goedkoper en betekent een stimulering van de economie.

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB vinden ook dat het kabinet meer moet doen om de economie en de koopkracht te verbeteren. Ze vragen met name aandacht voor de lastendruk van het bedrijfsleven. Samen met de vakcentrales hebben de werkgeversorganisaties opheldering gevraagd aan minister De Geus van Sociale Zaken over de koopkracht en de lastendruk in 2006. In een brief aan de bewindsman schrijven ze „helaas te moeten vaststellen” dat De Geus tot nu toe niet ingaat op hun verzoeken om inzicht te geven in de effecten van de maatregelen die volgend jaar ingaan.

Het kabinet vergaderde vanmiddag voor het eerst sinds de vakantie weer. Naar verwachting hakt het pas over twee weken de knoop door over eventuele aanvullende maatregelen.


RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer