Groep Gouwenaren wil Erasmus terug
Gouda en niet Rotterdam is de geboortestad van de bekende humanist Erasmus. Dat claimt een groep Goudse inwoners. Een jaarlijks terugkerende Erasmusdag en een boek ’De Erasmus Code’ moeten de beroemde humanist na vele eeuwen weer terug naar Gouda halen. In Rotterdam is de claim meteen afgedaan als „kletspraat".
Koster M. Tompot van de Sint Janskerk in Gouda, een van de initiatiefnemers stelt dat Gouda zich altijd als een afgewezen minnares heeft gevoeld. Tompot: „Rotterdam is slim geweest". Hiermee doelt hij op het ’feit’ dat Erasmus altijd heeft verdoezeld dat hij in Gouda was geboren. „Hij was een ontwettig kind van een Goudse pastoor. Dat kon natuurlijk niet. Hij werd na zijn geboorte meteen naar Rotterdam gebracht, zo’n vier jaar later keerde hij terug", beweert Tompot.
De initiatiefgroep die Tompot samen met kunstenaar B. Oostrom heeft opgericht om Erasmus te promoten, baseert zich op geschriften van de lijfarts van Erasmus, Reinier Snooy, een gezaghebbende man die ook historicus was. „Hij heeft het waarschijnlijk van Erasmus zelf gehoord en het zwart op wit gezet", denkt de Goudse koster.
Volgens A. van der Laan, secretaris van het net opgerichte Erasmus Centre for early modern studies in Rotterdam, is de claim van de Gouwenaren klinkklare onzin. „Het is kletspraat dat Erasmus niet in Rotterdam is geboren. We weten met 100 procent zekerheid dat hij hier is geboren. Erasmus is wel in Gouda groot geworden, dat bestrijdt niemand". De humanist woonde vier jaar in Rotterdam en keerde daarna nooit terug naar zijn geboortegrond. Maar het feit dat Erasmus zichzelf naar Rotterdam vernoemde, Gerrit Gerritszoon verandert zijn naam in 1506 naar Desiderius Erasmus Roterodamus, toont zijn binding met de stad volgens Van der Laan ook meer dan voldoende aan.
De Goudse initiatiefnemers willen dat de geboortedag van Erasmus, 28 oktober, tot Erasmusdag wordt gebombardeerd. „We zijn ook bezig met een roman en een documentaire over het leven van Erasmus", aldus Tompot.
De eerste Erasmusdag moet worden gehouden in een voormalig klooster, de huidige kaasboerderij ’t Klooster, waar Erasmus ooit tot priester is gewijd. Ook vinden de initiatiefnemers dat de bustekop van de wijsgeer een prominente plaats op de Markt in hartje centrum verdient. Tompot: „Deze staat nu op een plekje achteraf". Het gemeentebestuur van Gouda wil nog niet reageren op het initiatief. Een woordvoerder van de gemeente laat weten eerst opheldering van de initiatiefnemers te willen over de genoemde feiten.