Milieuorganisaties schrikken van fijnstofrapport
De belangenorganisaties Milieudefensie en Natuur en Milieu hebben geschrokken gereageerd op het rapport Fijn stof nader bekeken. Dat werd maandag op het ministerie van VROM in Den Haag overhandigd aan staatssecretaris Van Geel.
In het rapport staat dat Nederland drie keer zoveel fijn stof exporteert, dan dat het vanuit het buitenland binnenkrijgt.
„Ik vind dat heel erg veel", zegt teammanager Ruimte en Mobiliteit M. van Boezen van Natuur en Milieu. „We wisten dat we netto-exporteur van fijn stof waren, maar als je dit leest, kun je het begrijpen als een Duitse minister boos op ons wordt".
J. Wijnhoven van Milieudefensie laat zich in soortgelijke bewoordingen uit over de bevinding in het rapport van het Milieu en Natuur Planbureau en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De milieuorganisaties vinden net als CDA-bewindsman Van Geel dat het kabinet snel iets moet doen aan het probleem. „Ik hoop dat ze op prinsjesdag met een groot pakket aan maatregelen komen", aldus Van Boezen.
Het zuidwestelijke deel van Nederland heeft net als een reeks andere grootstedelijke gebieden in Europa de grootste moeite om te voldoen aan de huidige Europese milieueisen op het gebied van fijn stof. Deze eisen hebben in Nederland de bouw van veel woonwijken en wegen vertraagd of zelfs onmogelijk gemaakt.
In grote hoeveelheden tast fijn stof in de lucht ook de volksgezondheid aan. Jaarlijks overlijden enkele duizenden Nederlanders vroegtijdig in verband met blootstelling aan deze vervuilde lucht. Het kan dan gaan om enkele dagen tot maanden.
Staatssecretaris Van Geel benadrukte tijdens de bijeenkomst op het ministerie dat er nog heel veel moet gebeuren voordat Nederland in de buurt komt van de Europese normen. Hij wees erop dat veel zaken op Europees niveau moeten worden afgesproken en dat nader onderzoek nodig is om het probleem en de mogelijke oplossingen goed in kaart te brengen.
Het kabinet heeft al een aantal maatregelen genomen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Voor het zomerreces werden hiervoor honderden miljoenen euro’s vrijgemaakt vanuit de aardgasbaten. Het geld gaat onder meer naar subsidies voor de installatie van roetfilters in bestaande vrachtwagens, bestel-, personenauto’s en diesellocomotieven.