Hoop op vaccin tegen vogelgriep-epidemie
Een wereldwijde epidemie van vogelgriep kan mogelijk worden voorkomen door een nieuw vaccin, dat inmiddels succesvol op mensen is getest. Het gaat om een epidemie die door het H5N1-virus zou kunnen ontstaan.
De hoopvolle geluiden komen van dr. Anthony Fauci van het Nationale Instituut voor Allergieën en Infectieziekten in de Verenigde Staten. Het vaccin wordt door het Franse bedrijf Sanofi-Aventis ontwikkeld in kippeneieren. Een probleem is echter dat de productie maanden duurt en er bij een dreigende wereldepidemie ongelofelijke hoeveelheden nodig zijn.
Het H5N1-virus heeft in Azië al meer dan vijftig slachtoffers geëist. Gevreesd wordt dat het virus in de toekomst niet alleen van vogels op mensen overgaat, maar ook van mens op mens. Dan doemt het scenario op van de Spaanse Griep van 1918, toen miljoenen bezweken.
Viroloog Ab Osterhaus, van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, noemt het positief dat nu is aangetoond dat een mens antistoffen kan aanmaken tegen vogelgriep. Volgens hem moet er nu gezocht worden naar een type vaccin dat op grotere schaal geproduceerd kan worden, bijvoorbeeld een dat gemaakt kan worden met een celkweek.
De viroloog wijst erop dat momenteel de aanpak van vogelgriep op diverse plaatsen in de wereld wordt onderzocht. Volgens Osterhaus is het de bedoeling om volgende maand tijdens een Europees congres over influenza op Malta de verschillende benaderingswijzen van onderzoekers te bespreken.