Binnenland

Partij Zwolle ongerust over giftig jacobskruiskruid

De raadsfractie van Plaatselijk Belang Zwolle (PBZ) heeft het gemeentebestuur van Zwolle schriftelijke vragen gesteld over de schadelijke gevolgen van de zeer giftige plant jacobskruiskruid.

Regioredactie
8 August 2005 10:22Gewijzigd op 14 November 2020 02:49

De fractie wil onder meer weten of de gemeente de schadelijke gevolgen van de plant onderkent, hoe de gemeente de bestrijding van de plant vormgeeft en hoe zij daarin samenwerkt met andere regio’s.

Eind vorige maand sloeg landbouworganisatie LTO Noord alarm over de aanwezigheid van jacobskruiskruid in de wegbermen. Volgens LTO Noord laten Rijkswaterstaat en andere weg- en bermbeheerders het plantje in de berm staan.

De PBZ-fractie ontving diverse e-mailberichten van verontruste burgers die zich zorgen maken over de werking van het jacobskruiskruid en ervoor pleiten Zwolle jacobskruiskruidvrij te maken. „Deze plant is niet alleen giftig voor paarden, koeien en geiten maar ook voor mensen. Denk hierbij aan onschuldige kinderen die dit mooie maar ernstig giftige bloemetje aan de kant van de weg kunnen plukken. Het gif kan ook middels koeienmelk op onze tafels komen en ook via de bijen in de honing. Al met al begint het zeer ernstige vormen aan te nemen”, aldus dierenliefhebber Michael Slegten in een e-mail aan de fractie.

Het nadeel van jacobskruiskruid is dat het een cumulatief effect heeft. Bij inname, door bijvoorbeeld een koe, wordt het gif opgeslagen in het lichaam. Wanneer de dodelijke hoeveelheid is verzameld, sterft het dier. Voor de eigenaar is het echter lastig vast te stellen wanneer deze hoeveelheid bereikt is.

Engeland kent een zeer hoog sterftecijfer van paarden door het jacobskruiskruid. In 2002 had het land te maken met 6500 sterfgevallen onder paarden door het kruid. In Engeland is men ook verplicht om jacobskruiskruid van het erf te verwijderen.

Het onkruid verspreidt zich razendsnel door middel van pluizige zaadjes die door de wind kilometersver worden meegevoerd. De plant, die in alle streken van Nederland voorkomt, is zeer giftig voor zoogdieren en mensen. Het is met name giftig als het wordt ingenomen. Alle delen van het kruid bevatten uiterst giftige glycosiden (alkaloiden) die kunnen leiden tot ongeneeslijke leverschade.

De meeste dieren mijden de plant, maar het wordt anders wanneer het gewas in hooi- of kuilvoer terechtkomt. De dieren herkennen de plant dan niet meer en eten hem gewoon op. Anders dan de meeste andere giftige planten verliest jacobskruiskruid zijn giftige werking niet na droging en blijft het ook in hooi gevaarlijk. Het gif verspreidt zich via de plant door het hele hooi.

„Het is erg belangrijk dat mensen weten wat voor schade deze plant aanricht, zodat we massaal aan de slag kunnen om dit in de kiem te smoren”, aldus Slegten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer