„Duikbrevet is niet afdoende”
Zeeland werd de afgelopen weken weer opgeschrikt door verscheidene duikongelukken in de Oosterschelde. In het eerste halfjaar waren zelfs twee doden te betreuren. Reden voor de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) om, in samenwerking met de waterpolitie, in kaart te brengen waar in de provincie de meeste ongevallen gebeuren.
Volgens Frank van der Vegte, woordvoerder voor de NOB, werkzaam bij de waterpolitie Zeeland en zelf een ervaren duiker, kent de provincie tientallen duiklocaties. „Alleen al bij de Oosterschelde tellen we zeventig duikstekken waar jaarlijks tussen de 600.000 en de 800.000 duikbewegingen plaatsvinden.” Bij de plaatsen waar zich vaak incidenten of ongevallen voordoen, komen borden die duikers informeren over aspecten van het water zoals stroming, zicht, diepte en de aanwezigheid van wrakken.
„Mijn ervaring is dat mensen met de beste apparatuur en de nodige brevetten het water in gaan, maar dat de kennis over het gebied vaak ontbreekt. Als duikers bijvoorbeeld niet op de hoogte zijn van sterke stromingen kunnen er onverwachte dingen gebeuren.”
Bij de meeste ongevallen in de Oosterschelde bleek onderschatting van de stroming een grote rol te spelen. „Duikers kunnen de kant niet meer bereiken, verdwalen of raken in paniek en dan zijn alle ingrediënten voor een ongeluk aanwezig”, aldus Van der Vegte.
In 2004 gebeurden er in Zeeland 36 duikongevallen of incidenten, waarvan vier met dodelijke afloop. Bij veel ongevallen waren Belgische duikers betrokken. Op zich is dat niet opvallend omdat het merendeel van de duikers uit België komt, maar volgens Jac Elias van de waterpolitie Hansweert kunnen er ook andere aspecten meespelen.
„Belgische duikers lijken sneller op diepte te duiken dan Nederlandse duikers”, aldus Elias. Daarnaast wordt er zowel in Nederland als in België gewerkt met internationaal erkende duikbrevetten, oplopend van één ster naar vier sterren, maar zijn er hierbij ook verschillen. Volgens de voorschriften van de NOB mag een duiker met één ster bijvoorbeeld niet in stromend water duiken en mag een duiker met twee sterren de decompressiegrens, de maximale duiktijd en -diepte, niet overschrijden. In België worden deze voorwaarden vrijwel niet genoemd.
Van der Vegte vindt duiken een veilige hobby, maar kennis van zaken is belangrijk. „Het halen van de nodige brevetten alleen is kennelijk niet voldoende. Een gedegen kennis van het water waarin je gaat duiken is onontbeerlijk. Wij willen de duikers daarbij helpen door informatieborden te plaatsen waarvan we hopen dat er verstandig mee wordt omgegaan.”
Een paar weken geleden is het eerste bord bij Gorishoek bij Tholen geplaatst. Bij deze populaire duikplaats, die een verraderlijke stroming kent, hebben de afgelopen tijd ongevallen plaatsgevonden waarbij ook een dode te betreuren viel.
Van der Vegte: „De borden zijn een hulpmiddel, maar nog beter is het natuurlijk als duikers eerst gaan oefenen in het gebied dat ze niet kennen, vanzelfsprekend onder goede weersomstandigheden en het liefst met mensen die er verstand van hebben. Dan ga je goed voorbereid het water in en kan er veilig genoten worden van het vele moois dat de Oosterschelde te bieden heeft.”