Nieuw soort medicus ingezet tegen tekort
De ministers Borst van Volksgezondheid en Hermans van Onderwijs werpen een nieuw beroep in de strijd tegen het artsentekort. De technische universiteiten Twente en Eindhoven krijgen de opdracht een studie op te richten op het snijvlak van de geneeskunde en de techniek.
De bewindspersonen kregen eerder het advies nieuwe zelfstandige zorgberoepen te laten ontwikkelen. Die beroepsbeoefenaren zouden het tekort kunnen verminderen door taken van artsen over te nemen.
De nog op te leiden technische medici kunnen bijvoorbeeld chirurgen in operatiekamers ontlasten, aldus een woordvoerder van Hermans. Het is de bedoeling dat de nieuwe opleiding september 2003 van start gaat. In eerste instantie gaat het om zo’n zestig opleidingsplaatsen.
Volgens rector magnificus F. van Vught van de Twentse universiteit gaat het voor Europese begrippen om een unieke opleiding. „Het is een nieuwe zesjarige studie waarbij de bestaande medicijnenstudies gecombineerd worden met innovatiekennis op het gebied van biotechnologie en informatie- en communicatietechnologie. De opleiding richt zich op een nieuw soort medicus die ook thuis is in de technische kant van de geneeskunde.” Van Vught zegt dat technologische ontwikkelingen bij onder meer de implantatie van microchips, laserbehandelingen en het vervangen van organen om specialistische kennis en vaardigheden vragen.