AIVD ontkent laksheid rond terreurtips
De Algemene Inlichtingen– en Veiligheidsdienst (AIVD) ontkent laks om te gaan met verdachte zaken die mogelijk met terrorisme hebben te maken. De dienst onderzoekt alle tips die verband zouden kunnen houden met terrorisme, benadrukte een woordvoerster van de dienst woensdag.
Ze reageerde daarmee op een uitzending van het radioprogramma ’1 op de Middag’ eerder op de dag, waarin kritiek op de AIVD werd geuit naar aanleiding van de recente diefstal van duikmaterialen. De terrorismedeskundige E. Bakker van het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen Clingendael suggereerde daarin dat de AIVD de diefstal van de goederen niet voldoende serieus neemt.
Volgens Bakker geeft de veiligheidsdienst in deze zaak het signaal af dat ze niets doet met informatie over verdachte zaken. Dat nodigt niet uit om bij toekomstige zaken weer naar de AIVD te gaan. Mensen moeten het idee krijgen dat de AIVD iets met de informatie doet, zei Bakker.
Ook PvdA–Tweede–Kamerlid Van Heemst zei op basis van de uitzending dat de autoriteiten „verkeerde signalen" geven en dat er tussen de diensten van de rijksoverheid kennelijk nogal wat mankeert. Juist bij duikapparatuur en andere zaken op of rond het water is het volgens hem „dubbel oppassen geblazen". Van Heemst kondigde aan dat hij de ministers Donner (Justitie) en Remkes (Binnenlandse Zaken) om opheldering gaat vragen.
De woordvoerster van de AIVD benadrukte dat de dienst geen onderzoek doet naar diefstal. Dat is een taak van de politie. Maar als ze daarbij op een mogelijk verband met terrorisme stuit, „dan moet de politie ons informeren", zei ze. Bij de professioneel uitgevoerde inbraken in twee grote duikwinkels in Nijverdal en Oosterhout werd voor in totaal 350.000 euro aan spullen gestolen.
Sinds juli vorig jaar is in de Rotterdamse haven veertien keer een ligplaats voor schepen afgezocht op de aanwezigheid van explosieven, meldde rijkshavenmeester J. Lems van het Havenbedrijf Rotterdam in de uitzending. Dat gebeurde op basis van informatie van de AIVD en de regionale inlichtingendienst. Volgens Lems is er apparatuur in de maak om menselijk vlees onder water beter te kunnen detecteren.