Binnenland

Veerman: Biodiesel vanaf 2006 aantrekkelijk maken

Het kabinet overweegt vanaf volgend jaar met een lagere accijns het gebruik van biobrandstoffen aantrekkelijk te maken. Dat meldde een woordvoerster van het ministerie van Landbouw woensdag. Welke accijnsverlaging het Rijk wil doorvoeren, moet op prinsjesdag bij de presentatie van het Belastingplan 2006 blijken.

ANP
27 July 2005 14:55Gewijzigd op 14 November 2020 02:47

Biobrandstoffen zijn meestal wat duurder per liter dan gewone diesel of benzine. Biodiesel is diesel vermengd met koolzaadolie. Die vermenging maakt de biobrandstof duurder. De (deels) natuurlijke brandstoffen zijn aantrekkelijk omdat een auto die rijdt op biodiesel minder zwavel en roet uitstoot.

Minister Veerman van Landbouw kondigde woensdag in een brief aan de Tweede Kamer aan dat in het Belastingplan 2006 zal staan hoe het gebruik van brandstoffen als biodiesel en bio–ethanol precies gestimuleerd zal worden. „Het gaat om maatregelen in de accijnssfeer", aldus de LNV–woordvoerster.

In de Tweede Kamer gingen al stemmen op minder belasting te heffen op biodiesel en bio–ethanol. Een lagere accijns zou deze brandstoffen ondanks de hogere productieprijs toch aantrekkelijk kunnen maken voor de autorijder. Duitsland, Oostenrijk, Spanje, Italië, Polen, België en Zweden stimuleren de natuurlijke diesels en benzines al op deze menier.

Begin juni maande de Europese Commissie Nederland en zeven andere lidstaten om vaart te maken met de biobrandstoffen aan de pomp. Nederland loopt verder achter op het Europese schema. Het doel is dat in 2010 5,75 procent van de brandstoffen biologisch is. Brussel streeft naar meer biobrandstof omdat auto’s hierop zuiniger en schoner rijden en het Europa minder afhankelijk van de olie–exporterende landen maakt.

In de brief schrijft Veerman verder dat de koolzaadteelt in Nederland ten behoeve van de biobrandstoffen voorlopig „geen hoge vlucht" zal nemen. Onderzoekers van de Wageningen Universiteit komen tot die conclusie omdat de teelt van maïs en graan de Nederlandse boeren nu meer oplevert dan koolzaad.

In totaal staat koolzaad op ruim 4,5 miljoen hectare Europese akkers. Iets meer dan de helft daarvan ligt in Duitsland en Frankrijk. In Nederland groeide dat oppervlak in 2004 naar ruim 1600 hectare.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer