„Verklaringen vrouwen van belang in Hofstadgroep”
De twee vrouwen die samen met Nouredine El F., vermeend lid van de Hofstadgroep, eind juni zijn aangehouden, kunnen een grote rol spelen in het proces rond de Hofstadgroep. Dat gaf officier van justitie K. Plooy woensdag aan tijdens de pro forma–zitting voor de rechtbank in Rotterdam.
Martine van den O. en Soumaya S. hebben volgens Plooy verklaard over de huiskamerbijeenkomsten die plaatsvonden in Den Haag, in oktober 2004. De volgens het openbaar ministerie geestelijk leider van de Hofstadgroep, de Syriër Abu K., zou die bijeenkomsten hebben geleid en les hebben gegeven. Opmerkelijk is volgens Plooy dat daar mannen en vrouwen bij aanwezig waren, in een kamer.
De vrouwen vertelden daarover dat Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, aanwezig was, evenals andere verdachten van de Hofstadgroep. Bij afwezigheid van de Syriër, verving Mohammed B. hem. Dan vonden de bijeenkomsten plaats in zijn woning in Amsterdam–West. Hiermee is volgens het OM een link gelegd tussen de huiskamerbijeenkomsten met en bij B. en die met Abu K. in Den Haag.
De vrouwen vertelden dat voor aanvang van zo’n bijeenkomst de sim–kaarten uit de mobiele telefoons werden gehaald, om afluisteren tegen te gaan. In de lessen werd niet direct opgeroepen tot de jihad, maar werd wel gezegd dat ongelovigen gedood moesten worden.
Plooy gaf aan dat momenteel wordt uitgezocht of de Syriër Abu K. inderdaad gevangen zit in zijn geboorteland Syrië, zoals door verschillende media is gemeld. Volgens Plooy is dat moeilijk, omdat Nederland geen verdragsrechtelijke relatie heeft met Syrië. Als blijkt dat de man daar inderdaad vastzit, wil het OM toch proberen hem te laten uitleveren of hem anders binnen afzienbare tijd te horen.
Volgens het OM is duidelijk dat alle verdachten deel hebben uitgemaakt van een groep die van plan was terroristische misdrijven te plegen. De meeste verdachten waren door hun arrestatie nog niet verder gekomen dan het bijeenkomen en volgen van lessen.
„Maar dat een aantal van hen (nog) geen geweldsmisdrijven heeft gepleegd, maakt hen niet straffeloos. Zij waren eenvoudigweg (nog) niet zo ver, maar de basis, hun radicale overtuiging, was of werd gevormd", aldus officier van justitie A. van Dam.
Het OM verzocht de rechtbank de voorlopige hechtenis van de elf verdachten te verlengen tot de volgende pro forma–zitting op 20 september als ook Mohammed B. en Nouredine El F. worden gedagvaard.