CGB positief over anoniem solliciteren
Anoniem solliciteren, zoals in België gebeurt, is volgens de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) een goede manier om discriminatie te voorkomen.
Dat heeft een woordvoerder van de commissie maandag gezegd nadat de CGB een specialistisch bouwbedrijf op de vingers tikte wegens verboden onderscheid op grond van ras bij de werving van nieuw personeel.
Het bedrijf heeft volgens de commissie begin dit jaar gediscrimineerd door niet in te gaan op een sollicitatie van een man met een Slavische achternaam. De onderneming nodigde namelijk wel een vriend van deze persoon uit die praktisch dezelfde brief had gestuurd, maar met een Nederlandse achternaam.
De zegsman stelde dat het weliswaar de eerste keer is dat de commissie zo’n zaak heeft behandeld, maar spreekt van een schoolvoorbeeld. „De uitspraak toont aan dat sollicitanten op grond van een niet-Nederlandse achternaam worden gediscrimineerd.”
Volgens de CGB zou de overheid er goed aan doen zelf een proef te doen met anoniem solliciteren. „Dan moeten ze puur op basis van ervaring en kennis beoordelen of iemand wordt uitgenodigd of niet.”
Volgens een woordvoerster van het ministerie van Sociale Zaken heeft zowel minister De Geus als staatssecretaris Van Hoof tijdens een debat in de Tweede Kamer al eens duidelijk gemaakt weinig te voelen voor anoniem solliciteren. Zo stelde De Geus dat „de toegevoegde waarde relatief zal zijn”, omdat „er altijd een moment komt waarop iemand kleur moet bekennen.”
Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zien niets in een proef met anoniem solliciteren. Een woordvoerder van VNO-NCW wijst erop dat werkgevers en de vakbeweging juist bespreken hoe zij kunnen komen tot een brede aanpak van discriminatie op de werkvloer. „Het gaat niet alleen om problemen in de werving en selectie.”
Bovendien wordt volgens MKB-secretaris sociale zaken K. Kuiper door anonimiteit de sollicitatieprocedure nodeloos ingewikkeld. „Op basis van iemands opleiding en ervaring kun je immers afleiden hoe oud iemand is. Maar waar gaat dit naartoe? Wat wil je als sollicitant allemaal bedekken en op welk moment wil je iets nog wel vertellen? Mag een werkgever straks ook niet meer iemands adres zien, omdat de postcode aangeeft of iemand uit een achterstandswijk komt?”