Asiel draait uitverkoop katten terug
Dierenopvangcentrum Enschede laat mensen die een kat komen halen weer het normale tarief van 57,50 euro betalen. De actie waarbij zij een asielkat „tegen elk aannemelijk bod" mogen meenemen, is teruggedraaid, meldde bestuurslid J. van der Heide maandag.
De Enschedese dierenopvang kampt net als veel andere asielen in Nederland met een groot overschot aan katten. Rond de 120 dieren wachten daar op een nieuw thuis. Afgelopen vrijdag begon het centrum de speciale actie voor de katten, die aanvankelijk tot en met volgende week zaterdag zou duren.
De Dierenbescherming was echter niet gelukkig met deze „prijzenstunt", aldus een woordvoerder van de organisatie. In overleg met het Enschedese asiel is besloten de actie te staken.
Van der Heide vindt het jammer dat de actie is stilgezet. De eerste dagen werkte de opzet immers wel: dertien volwassen katten en vijftien jonge katjes kregen een nieuwe eigenaar. En op een enkeling na betaalden zij het normale bedrag voor de dieren. Volgens het bestuurslid loopt het nog altijd „storm" in het opvangcentrum.
De Dierenbescherming vindt echter dat de Enschedese actie het „verkeerde signaal" geeft. „Het wordt ’een piekie voor een dier’. Dat leidt tot impulsaankopen". De vrees bij de landelijke organisatie is dat mensen later terugkomen op de aankoop omdat ze niet hebben stilgestaan bij de dagelijkse kosten als voedsel voor het huisdier. „Wij juichen het toe dat asielen er alles aan doen om dieren weer geplaatst te krijgen. Maar als een dier een plek krijgt, moet dat een plek voorgoed zijn", aldus de woordvoerder.
Begin deze maand meldde de Dierenbescherming dat de asielen in Nederland al voor de grote vakantiedrukte tjokvol honden en katten zitten. Ruim de helft werkt met een wachtlijst voor mensen, die afstand willen doen van hun hond of kat. Bij 17 procent van de asielen is de nood zo hoog dat zij zelfs een opnamestop hebben afgekondigd. Volgens de woordvoerder van Dierenbescherming is die situatie de afgelopen weken op veel plaatsen verder verslechterd. „Sommige werken nu zelfs met wachtlijsten voor gevonden katten".