Binnenland

RIVM onderzoekt rioolwater op poliovirus

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) begint in september weer met de controle van rioolwater op de aanwezigheid van het poliovirus.

ANP
22 July 2005 15:47Gewijzigd op 14 November 2020 02:47

Aanleiding is de recente uitbraak van de ziekte in Indonesië, waar veel Nederlanders heen reizen.

Dat heeft RIVM-onderzoeker H. van der Avoort vrijdag gezegd. Het instituut onderzoekt het rioolwater bij negen reformatorische scholen, omdat hun leerlingen doorgaans niet zijn ingeënt. Daarnaast hervat het RIVM de controles in zes plaatsen waar in 1992 en 1993 de laatste poliogevallen waren. Omdat Nederland sindsdien poliovrij was, staakte het RIVM twee jaar geleden het onderzoek van rioolwater.

Mensen die met polio zijn besmet, scheiden het virus via hun ontlasting uit. Bij de laatste uitbraak bleek het virus al in het rioolwater voor te komen voordat de eerste mensen ziek werden. Het RIVM gaat vooral bij de reformatorische scholen kijken omdat de uitscheiding van het virus bij niet-gevaccineerden veel groter is. Bovendien is het risico op besmetting veel groter in een omgeving waar veel mensen niet zijn gevaccineerd.

Het gaat om scholengemeenschappen in Amersfoort, Apeldoorn, Gorinchem, Gouda, Kesteren en Veenendaal. De plaatsen waar het RIVM ook buiten scholen in rioolputten zal duiken, zijn Gorinchem, Giessenburg, Kootwijk, Veenendaal, Kesteren en Opheusden.

Van september 1992 tot februari 1993 kregen 68 mensen polio, van wie er twee overleden. Verreweg de meeste patiënten waren niet, of niet volledig, gevaccineerd.

Vorig jaar waarschuwde het RIVM nog artsen in vooral Rotterdam om alert te zijn op polio onder Nigerianen. Hun vaderland kent de meeste poliogevallen in de wereld. In Rotterdam wonen veel Nigerianen en in de omgeving veel Nederlanders die zich vanuit hun godsdienstige overtuigingen niet laten vaccineren.

In Noord-Nigeria dook het virus weer op, waarna het zich volgens de Wereldgezondheidsorganisatie via moslims die Mekka bezoeken verspreidde naar Saoedi-Arabië en vandaar naar Indonesië.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer