Arnhem stelt ontruiming panden voor prostitutie uit
De gemeente Arnhem stelt de ontruiming van een aantal panden met raamprostitutie in het Spijkerkwartier uit. Burgemeester Krikke is bereid te wachten tot de Raad van State versneld uitspraak doet in de bodemzaak die de raamexploitanten hebben aangespannen. Dat heeft de gemeente donderdag laten weten.
De gemeente had de exploitanten tot 23 augustus gegeven om hun bedrijf te beëindigen, daarna wilde de burgemeester bestuursdwang toepassen om de raamprostituees en hun werkgevers te verwijderen.
De raamexploitanten vroegen woensdag bij de Raad van State om een voorlopige voorziening in afwachting van de behandeling van het hoger beroep tegen deze bestuursdwang.
De voorzieningenrechter kwam echter met een eigen voorstel. Hij vroeg de gemeente de datum vrijwillig op te schorten in ruil voor een versnelde bodemprocedure. De zaak zou dan al op 3 oktober behandeld worden.
Burgemeester Krikke is daarmee akkoord gegaan omdat een uitspraak in de bodemzaak anders nog maanden op zich kan laten wachten. „Een dergelijk open einde verdient vanuit goed bestuurlijk oogpunt niet de voorkeur”, aldus de verklaring van de gemeente.
De raamprostitutie in het Spijkerkwartier houdt de gemeente al jaren bezig. De Raad van State behandelde al eerder het hoger beroep van de raamexploitanten tegen het niet verstrekken van vergunningen en tegen de alternatieve locatie die de gemeente heeft aangeboden. De raad oordeelde dat Arnhem in zijn recht stond voor wat betreft het afwijzen van vergunningen, maar vond dat de alternatieve locatie op het voormalige terrein van metaalfabriek Billiton aan de Westvoortsedijk inderdaad niet geheel aan de milieueisen voldeed.
De gemeente is momenteel bezig het bestemmingsplan voor dit industrieterrein te herzien om vestiging van prostituees mogelijk te maken. De meeste raamexploitanten willen echter niet naar deze alternatieve locatie. Slecht één bedrijf is daartoe wel bereid. De anderen willen eigenlijk niet weg en willen zelf meebeslissen over een alternatief. Bovendien eisen ze financiële compensatie van de gemeente.