Wiegel: Geldprobleem ziekenhuizen dreigt
Voorzitter H. Wiegel van Zorgverzekeraars Nederland vreest dat ziekenhuizen opnieuw in de financiële problemen komen.
Volgens de koepel van zorgverzekeraars zijn er bijna zeven maanden na invoering van een nieuw declaratiesysteem nog steeds ziekenhuizen waarvan de administratie daar nog niet voldoende op is aangepast. Het resultaat is dat ze niet kunnen declareren. Volgens koepelorganisatie van ziekenhuizen NVZ baseert Wiegel zich op oude cijfers.
In april toonden de zorgverzekeraars zich bereid om ziekenhuizen een voorschot te geven, maar alleen als de ziekenhuizen hun administratiesystemen door een accountant wilden laten doorlichten. Volgens Wiegel werken echter niet alle ziekenhuizen hieraan mee.
De zorgverzekeraars vrezen verder dat de ziekenhuizen zich bij het vaststellen van de tarieven hebben verkeken op de opbrengsten, waardoor ze nu minder geld binnenkrijgen dan verwacht. Ook zijn er ziekenhuizen die hun tarieven niet goed kunnen vaststellen.
Wiegel vraagt minister Hoogervorst (Volksgezondheid) de ziekenhuizen achter hun broek te zitten. Hoe langer de juiste declaraties van de ziekenhuizen uitblijven, hoe moeilijker het wordt voor zorgverzekeraars om in te schatten hoeveel geld hun klanten aan zorg uitgeven. Dat gegeven hebben ze weer nodig om de hoogte van de premies voor de zorgverzekering voor volgend jaar vast te stellen. Deze moeten uiterlijk 16 december bij hun klanten bekend zijn.
Volgens voorzitter J. Leemhuis-Stout van de NVZ bleek anderhalve week geleden al dat er maar twee ziekenhuizen waren die nog niet konden declareren. Recent is er daar een vanaf gegaan. De praktijk leert dat als een ziekenhuis zijn administratie eenmaal op orde heeft, het binnen enkele weken een achterstand van een halfjaar kan wegwerken.
„Als dit echt zo dringen was geweest, had Wiegel mij wel gebeld”, aldus Leemhuis-Stout. Ze benadrukt dat ze ook geen telefoontjes heeft gekregen van ziekenhuizen die in de problemen zitten en houdt het erop dat er sprake is van een misverstand bij de zorgverzekeraars.
Het begin dit jaar ingevoerde nieuwe declaratiesysteem is gebaseerd op een soort prijskaartje voor elke afzonderlijke behandeling van diagnose tot ontslag. In deze prijskaartjes, de zogenoemde diagnose-behandelcombinaties (dbc’s), zijn ook indirect aan de ondergane behandeling gerelateerde kosten opgenomen, zoals het paraat houden van een operatiekamer.