Wereld kent 6912 levende talen
De wereld kent momenteel 6912 levende talen. Dit staat in de nieuwste editie van ”Ethnologue”, een overzichtswerk van alle nu gebruikte talen op aarde, meldde de Amerikaanse krant The New York Times dinsdag.
Volgens de nieuwste Ethnologue is Papoea-Nieuw-Guinea met 820 talen linguïstiek gezien het meest diverse land ter wereld. In Haïti is de taaldiversiteit het laagst, het land heeft slechts twee levende talen.
Nederland heeft volgens de definitie van Ethnologue vijftien levende talen, waarbij talen van immigranten niet zijn meegerekend. Dit zijn: Achterhoeks, Drents, Fries, Gronings, Limburgs, Nederlands, Nederlandse Gebarentaal, Romani (Sinti), Romani (Vlax), Sallands, Stellingwerfs, Twents, Veluws, Vlaams en Zeeuws.
Linguïsten zijn het onderling niet eens over het aantal nu gesproken talen op aarde. Schattingen lopen uiteen van 3000 tot 10.000. „Er is geen definitief aantal. Het hangt af van hoe je dialecten en talen defineert”, aldus Merrit Ruhlen, een taalkundige aan de Amerikaanse universiteit Stanford.