„Pitbulls bijten en laten niet meer los”
Veertien eigenaren van pitbulls werden maandag in de rechtbank van Rotterdam gestraft. „Onterecht”, vindt H. Beugeling, beheerder van het Rotterdamse dierenasiel. „Een zestiger die al tien jaar een pitbullachtige hond heeft die geen vlieg kwaad doet, moeten ze met rust laten.” AID-medewerker J. Eyck: „Ik heb nog nooit een oudje met een pitbull gezien.”
In al de jaren dat Beugeling beheerder van het Rotterdamse asiel is, zijn er volgens hem nauwelijks ongelukken met pitbulls voorgekomen in het asiel. „Toch moeten we ze regelmatig verzorgen.” Als er in de Maasstad een pitbull gevonden wordt, gaat hij rechtstreeks naar het asiel. Daar zijn de medewerkers dan verplicht de politie te waarschuwen. Als de agenten zelf een vechthond in beslag nemen, brengen ze die voor korte tijd naar het asiel.
En dat gebeurt vaak. De Rotterdamse politie neemt in vergelijking met andere korpsen veel pitbulls in beslag. In 2004 waren het er 111. In heel Nederland werden er toen 315 pitbulls in beslag genomen. Tot half mei dit jaar haalden Rotterdamse agenten al 58 vechthonden van straat. Collega’s uit de andere korpsen vingen er ’slechts’ 69.
„We treden gewoon veel adequater op dan andere korpsen”, legt een woordvoerder van politie Rotterdam-Rijnmond uit. „We komen niet alleen in actie bij overlast. Ook als surveillerende agenten een hond zien die op een pitbull lijkt, stappen ze er op af. Dat kan soms heel pijnlijk zijn. We moesten pas een hond in beslag nemen van een oudere mevrouw die het beest al zeven jaar zonder problemen had. Dat geeft heftige emotionele reacties. Maar we doen het niet om te plagen. Het is sinds 1993 verboden zo’n hond te hebben en de wet geldt voor iedereen.”
Asielbeheerder Beugeling vindt de werkwijze van de Rotterdamse agenten triest. „Eerst gedogen ze pitbulls tien jaar lang en treden alleen op bij incidenten. Daar stonden wij helemaal achter. Nu ontketenen ze een ware klopjacht, waar veel sociale, lieve honden de dupe van worden.” Beugeling denkt dat de pitbull uit zichzelf niet agressief is. „Hij wordt agressief gemaakt door zijn eigenaar. Zulke mensen moet je aanpakken, maar niet de eigenaren van pitbullachtigen die geen vlieg kwaad doen.” Beugeling krijgt de laatste tijd regelmatig signalen van mensen die de straat niet meer op durven omdat hun hond ook als een pitbull bestempeld kan worden.
De pitbull is geen ras, maar een type hond. Als een hond in beslag is genomen, bepaalt de Algemene Inspectiedienst (AID) aan de hand van een lijst met 32 kenmerken of het een pitbull betreft of niet. Brede kaken, een atletische bouw en een korte snuit zijn drie kenmerken. De keuring van de honden gebeurt op een geheime locatie. „Anders komen de eigenaren hun hond terughalen, al dan niet vergezeld van een aantal potige knapen”, aldus AID-medewerker J. Eyck.
De enige toegestane pitbullachtige is de staffordshire bull terriër, mits hij stamboompapieren heeft. Eyck: „Bij zo’n stafford wordt het agressieve van een terrier eruit gefokt. Om te bewijzen dat het om een echte stafford gaat, moet de eigenaren wel stamboompapieren kunnen laten zien.”
Volgens Eyck is het verbod van pitbulls terecht. „Het blijft een hond die snel agressief wordt. Dat kun je hem niet afleren. Ze hebben het in zich.” Eyck geeft toe dat honden zoals de Mechelse herder veel meer bijtincidenten veroorzaken. „Dat komt omdat ze vaak opgeleid worden als politiehond. Daar leren ze te bijten, maar ook weer los te laten. Daar ligt het grote verschil met de pitbull: als die bijt, laat hij niet meer los.”