Aantal veroordeelden levenslang evenaart record
Met de veroordeling van Olaf H. tot een levenslange gevangenisstraf, donderdag door het gerechtshof in Den Bosch, komt de teller levenslang veroordeelden dit jaar op zes. Dat is evenveel als het in het jaar 2004. Dat was een record.
In drie andere zaken doen rechters binnenkort uitspraak in een zaak waar levenslang is geëist. Het gaat om verdachte Louis H., verdacht van een drievoudige moord in 1984 in Amsterdam, om Mohammed B., de verdachte van de moord op Theo van Gogh, en om Achmed Q., verdacht van moord op zijn vrouw en schoonmoeder in Ruurlo.
Met uitzondering van Olaf H. gaat in het de overige zaken om een veroordeling door een rechtbank, waardoor hoger beroep nog mogelijk is. H. is volgens het hof schuldig aan het doodschieten van het echtpaar Zwakhalen in Sittard in juli 2003. Ook heeft hij geprobeerd hun toen 9–jarige kleindochter dood te schieten.
Medio maart veroordeelde de rechtbank in Arnhem de 45–jarige F.B., TBS–patiënt van de Nijmeegse Pompekliniek, tot levenslang voor de moord op medepatiënt Hennie Klein Overmeen in december 2003. Een 42–jarige Hagenaar werd eind maart levenslang opgelegd voor een dubbele moord in januari 2004 in de Haagse Retiefstraat.
De rechtbank in Almelo veroordeelde de Duitser Roedolf B. in april tot levenslang, omdat hij in september vorig jaar de Enschedese politieagent Jan Wind doodschoot. In dezelfde maand stuurde de rechtbank in Den Bosch de 37–jarige R.M. uit Eindhoven levenslang naar de cel. De man werd schuldig bevonden aan een fatale brandstichting in een woning in de Jan Holleederstraat in Eindhoven in augustus 2004.
Begin juli vonniste de rechtbank in Groningen ook de maximale straf. De 47–jarige Engelsman Daniel S. werd schuldig bevonden aan de moord op de Groningen Gerard Meesters in november 2002.
In Nederland betekent een levenslange gevangenisstraf ook daadwerkelijk dat iemand de rest van zijn leven achter de tralies zit. Iemand die tot deze hoogste straf wordt veroordeeld, kan alleen nog vrijkomen als hij of zij gratie krijgt. Dat is voor het laatst gebeurd in 1969.