’Kunstrif om Nederlandse kust te beschermen’
Een kunstmatig rif in de Noordzee is een prima alternatief voor dijk– en duinverzwaring om de Nederlandse kust te beschermen. Dat stelde het ingenieursbureau Royal Haskoning donderdag.
Het bedrijf is al enkele jaren betrokken bij de verdediging van een aantal kunstmatige eilanden voor de kust van Dubai in het Midden–Oosten. Om de opgespoten eilanden te beschermen, heeft Royal Haskoning een kunstmatig rif ontworpen van 25 kilometer lang. Het bestaat uit zand en rots en ligt grotendeels onder water. Het zorgt ervoor dat de golven voor de kust worden gebroken.
Ook in de Noordzee zou een dergelijk rif voldoende bescherming bieden tijdens zware stormen, aldus het ingenieursbureau. De hoge golven worden tot normale afmetingen teruggebracht, waardoor de kust minder snel erodeert. Bovendien tast het rif het uitzicht vanaf het strand niet aan, omdat het een paar meter onder de zeespiegel komt te liggen.
Royal Haskoning heeft drie alternatieven ontwikkeld. De kust tussen Hoek van Holland en Den Helder kan op korte afstand worden beschermd door een rif dat een tot twee meter onder water ligt. Het bureau denkt aan een parelsnoer aan riffen met kleine tot grote openingen.
Daarnaast kan op een afstand van ongeveer 5 kilometer een soort drempel onder water worden aangelegd. Verder ziet het bedrijf wel iets in een lint van riffen op 15 kilometer voor de kust. Hierdoor ontstaat een grote, beschutte binnenzee.
Royal Haskoning pleit voor onderzoek naar potentiële erosie ten noorden van de beschermde kust, voordat een kunstrif wordt geplaatst. Ook moet er gekeken worden naar mogelijke gevolgen voor het natuurlijk transport van slib in de Noordzee.
De kosten lopen volgens het ingenieursbureau uiteen van 500 miljoen tot 4 miljard euro. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft meer dan 700 miljoen euro uitgetrokken om acht zwakke plekken aan de kust aan te pakken. De provincies komen medio 2007 met suggesties voor maatregelen. Het departement laat de voorstellen van Royal Haskoning door onafhankelijke onderzoekers beoordelen.