Binnenland

Proefproject IND schrikt illegalen af

Illegalen die op oneigenlijke gronden proberen een vergunning voor tijdelijk regulier verblijf in Nederland te krijgen, lopen sneller tegen de lamp dan voorheen. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft in vijf steden als proef een nieuwe werkwijze opgezet die na ruim twee maanden al vruchten lijkt af te werpen. Het aantal verblijfsverzoeken loopt terug.

Redactie politiek
14 July 2005 11:46Gewijzigd op 14 November 2020 02:45

Dat heeft minister Verdonk van Vreemdelingenzaken woensdag geschreven aan de Tweede Kamer. Als de projecten in Roermond, Weert, Venlo, Amsterdam en Delft succesvol blijven, bekijkt Verdonk of de werkwijze ook landelijk wordt ingevoerd.

De werkwijze houdt in dat verzoeken voor een regulier verblijf direct worden afgehandeld, waarna de aanvrager na een afwijzing eventueel in vreemdelingenbewaring wordt genomen. Normaal duurt deze procedure een paar maanden en mag de aanvrager de uitkomst in Nederland afwachten, ook al heeft hij in eigen land niet eerst de vereiste machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) gekregen.

Jaarlijks worden 10.000 verblijfsaanvragen ingediend zonder dat betrokkenen een geldige mvv hebben. Onder hen zijn veel illegalen die in Nederland een kansloze aanvraag indienen, alleen om gedurende de wachttijd een bewijs van rechtmatig verblijf te krijgen. In Roermond bleken vreemdelingen vaak misbruik te maken van deze zogenaamde verblijfssticker.

In de drie Limburgse gemeenten zijn nu mobiele teams van de IND actief om de aanvragen ter plaatse te beoordelen. Daardoor komt 40 procent van degenen die een afspraak maken, niet opdagen. Van de overigen wordt de helft afgewezen en soms direct opgepakt. Amsterdam en Delft verwijzen personen die zonder mvv een regulier verblijf aanvragen door naar het IND-loket in Hoofddorp, waar vervolgens dezelfde snelle aanpak geldt als in Limburg.

Een reguliere verblijfstitel is nodig om in Nederland te kunnen werken, studeren of in het kader van gezinsvorming of gezinshereniging. Verdonk wijst erop dat vreemdelingen die wel recht hebben op een verblijf ook baat hebben bij de snelle beoordeling.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer