Binnenland

Communicatie faalde bij voetbalrel

Communicatieproblemen tussen politiekorpsen legden op 17 april de kiem voor de ernstigste voetbalrellen ooit in Nederland. Tot die harde conclusie kwam het Auditteam Voetbalvandalisme woensdag na uitvoerig onderzoek. Vooral de Rotterdamse driehoek van burgemeester, hoofdofficier van justitie en korpschef zou tekort hebben geschoten.

Van onze verslaggever
14 July 2005 11:20Gewijzigd op 14 November 2020 02:45

De wedstrijd tussen het Amsterdamse Ajax en Feyenoord uit Rotterdam was van tevoren aangemerkt als een zeer risicovolle wat de kans op rellen betreft. De Rotterdamse politie had zich hierop dan ook goed voorbereid. Het ging echter onverwacht mis toen burgemeester Opstelten van Rotterdam besloot twee treinen met in totaal 1600 Ajax-supporters terug te sturen naar Amsterdam. Een overhaaste beslissing, concludeert het auditteam, „genomen op basis van inadequate informatie en met voorbijgaan aan de feitelijke uitvoerbaarheid van het besluit.”

De trein kwam even voor 11.00 uur ’s ochtends tot stilstand op korte afstand van stadion De Kuip, omdat de verkeersleiding inschatte dat de trein niet geheel langs het perron paste. Met het omzetten van een wissel zou het allemaal goed komen en daar diende de machinist van de trein op te wachten.

Geprovoceerd door Feyenoord-supporters die op de weg langs het spoor liepen, slaagden enkele tientallen Ajacieden erin de trein te verlaten. Zij werden kort daarna door de ME weer naar binnen gewerkt. Nog geen minuut later stond een grotere groep echter aan de andere kant van de trein op het spoor. Hoewel ook deze voetbalfans snel weer de trein ingejaagd werden, ontstond bij de driehoek daardoor de indruk dat er sprake was van ernstige ongeregeldheden. Gecombineerd met informatie dat de supporters in Amsterdam onvoldoende gefouilleerd zouden zijn en dat dit in Rotterdam over moest, besloot burgemeester Opstelten de trein terug te sturen. Ook een tweede trein moest rechtsomkeert maken.

Bij de rellen die ontstonden en die na de wedstrijd verder gingen, raakten in totaal 39 agenten van de Rotterdamse politie en 13 van de spoorwegpolitie gewond. Ook in Nieuwerkerk aan den IJssel, waar de tweede trein strandde, ontstonden ongeregeldheden. Volgens Vliegenthart heeft de politie tijdens de rellen goed opgetreden.

Het Auditteam Voetbalvandalisme van Vliegenthart komt in het rapport ”Een wissel met grote gevolgen” tot twaalf aanbevelingen, die door Opstelten (de opdrachtgever van het onderzoek) werden overgenomen. Desalniettemin is hij het niet eens met de harde kritiek van het auditteam. Volgens hem was er voldoende noodzaak voor de „snelle en daadkrachtige beslissing.”

Als het aan het team ligt, komen er zo snel mogelijk scenario’s voor het handelen van de politie bij het vervroegd terugvervoeren van relschoppers. Ook moet de voetbalbond KNVB de clubs aanspreken op slecht gedrag van supporters en moeten supporters beter worden gefouilleerd.

De KNVB neemt de aanbevelingen ter harte en gaat op korte termijn met Feyenoord en Ajax om de tafel zitten om te bekijken welke specifieke maatregelen nodig zijn. Voetbalclub Feyenoord gaat zich intern beraden over de conclusies van het auditteam.

In totaal heeft justitie in Rotterdam tot nu toe ongeveer veertig relschoppers vervolgd. De politie plaatste na de rellen 250 foto’s op internet in de hoop dat de relschoppers herkend en opgespoord konden worden. De aangehouden verdachten staan op in totaal 141 foto’s. Binnenkort komen nog eens 140 foto’s van relschoppers op internet.

Op 28 augustus treffen Ajax en Feyenoord elkaar opnieuw, deze keer in Amsterdam. Dan moet blijken of de communicatie tussen de politiekorpsen inmiddels beter gestroomlijnd is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer