Ziekenhuis Enschede controleert zwangere vrouw op afstand
Zwangere vrouwen kunnen tot het moment van de bevalling met apparatuur thuis in de gaten worden gehouden door het ziekenhuis. Door deze draadloze monitoring hoeven de vrouwen niet meer langs te komen voor tussentijdse controles en hoeven ze uiteindelijk minder lang in het ziekenhuis te liggen.
Het Enschedese ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST) voert dit jaar een proef met de apparatuur uit. Als deze slaagt neemt het de methode als eerste ziekenhuis in Nederland in gebruik.
Momenteel behandelt het MST jaarlijks 2000 zwangere vrouwen. Het zou vele euro’s per dag schelen voor het Enschedese ziekenhuis als dit project van draadloze monitoring slaagt, zo liet de locatiemanager van het ziekenhuis, P. Lems, woensdag weten. Daarnaast is het volgens hem een stuk prettiger voor de vrouw in kwestie die geen twee weken in het ziekenhuis hoeft te liggen of regelmatig een bezoekje aan het ziekenhuis hoeft af te leggen.
De draadloze monitoring is de afgelopen jaren door de Universiteit Twente ontwikkeld en bij ongeveer tien zwangere vrouwen uitgeprobeerd. Het MST wil na de zomervakantie gedurende een halfjaar tien zwangere vrouwen per dag uitrusten met het systeem. Gedurende hun zwangerschap dragen zij thuis een sensorsysteem op de buik met een digitale zender/ontvanger. De gegevens worden naar het ziekenhuis gezonden via een mobiele telefoon die in de buurt van de vrouwen moet blijven. Het sensorkastje meet allerlei waarden van de foetus en aanstaande moeder zoals hartslag, het zuurstofgehalte in het bloed, de ademhaling, de baarmoederactiviteit en de bloeddruk.
Gebleken is dat het systeem redelijk succesvol heeft gefunctioneerd. Een van de problemen was soms de beperkte beschikbaarheid van het mobiele netwerk, waardoor de gegevens niet aankwamen.