GroenLinks wil parlementair onderzoek terugkeerbeleid
De fractie van GroenLinks in de Tweede Kamer pleit voor een parlementair onderzoek naar het terugkeerbeleid van minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie). Aanleiding is de hongerstaking van tien uitgeprocedeerde asielzoekers in het vertrekcentrum Ter Apel.
Vier fracties in de Provinciale Staten van Groningen hebben om een parlementair onderzoek verzocht. De PvdA, ChristenUnie, SP en GroenLinks in Groningen vinden dat er sprake is van een „ontoelaatbare situatie" in Ter Apel. Zij laken het dat betrokkenen op straat worden gezet en vinden dat in strijd met de afspraken die met Verdonk zijn gemaakt.
Ook de SP is bezorgd over de hongerstaking. SP–Kamerlid De Wit wil na de zomer een debat met Verdonk over het zogeheten buiten–schuldcriterium. De Wit wil weten waarom weinig mensen alsnog een status krijgen omdat zij niet terug kúnnen keren. Ook vindt hij dat Verdonk zich niet aan haar woord houdt dat er geen mensen op straat zullen belanden.
Een woordvoerder van Verdonk stelt dat zij dat nooit heeft gezegd. Van meet af aan is volgens hem duidelijk gemaakt dat uitgeprocedeerde asielzoekers twee fases van in totaal zestien weken ingaan. Als zij objectief kunnen aantonen dat zij niet kunnen terugkeren, krijgen zij alsnog een status. Willen zij niet terug maar is er zicht op uitzetting, dan kunnen zij via een uitzetcentrum gedwongen worden uitgezet. Als er geen zicht is op uitzetting, wordt de opvang beëindigd waarna hun gezegd wordt dat zij Nederland moeten verlaten.
CDA–Tweede–Kamerlid Van de Camp maakt zich ook zorgen over de hongerstaking maar meent dat dit de praktische pijnpunten zijn van het terugkeerbeleid. „De laatste schakel in het asielbeleid is pijnlijk. Sommige mensen hebben meerdere procedures achter de rug en eens houdt het op". Van de Camp wijst erop dat de overheid het beleid moet uitvoeren. Het CDA is er niet blij mee dat veel mensen met onbekende bestemming vertrekken. „We moeten eens kijken of hier aanvullend beleid mogelijk is".
GroenLinks is altijd tegen de terugkeerregeling geweest, net als de PvdA, ChristenUnie en de SP. Zij pleiten voor een grootschaliger pardon, omdat duizenden betrokkenen al jarenlang in Nederland verblijven. Verdonk gaf vorig jaar ruim 2000 mensen een status. Een meerderheid van de Kamer was toen voor een beperkt pardon en voor het terugkeerproject.