Campagne tegen zwerfvuil in vijf provincies
Rijkswaterstaat en de Stichting Nederland Schoon voeren volgend jaar in vijf provincies opnieuw campagne om het zwerfvuil langs autosnelwegen te verminderen.
De actie begint in Noord-Holland en Flevoland. Later komen Groningen, Friesland en Drenthe aan de beurt. Een eerdere soortgelijke actie in Noord-Brabant is afgelopen zomer bijzonder succesvol verlopen, aldus directeur M. van Aggelen van Nederland Schoon. De hoeveelheid afval verminderde in die provincie met 20 procent.
Uit een afsluitend onderzoek blijkt dat weggebruikers hun gedrag best willen veranderen, maar dat ze daarbij wel een stok achter de deur nodig hebben. Van de ondervraagden zegt 85 procent een boete van 150 gulden als een goed middel te beschouwen. Tijdens de Brabantse campagne, die vier maanden duurde, deelde de politie overigens maar twee keer een dergelijke bekeuring uit. Het accent van de actie lag op het plaatsen van borden met daarop elke maand een nieuwe voorlichtende en waarschuwende tekst.
Controles, een goede voorlichting en voldoende afvalbakken op de juiste plaats helpen volgens de weggebruikers ook om het probleem te verminderen. Jaarlijks komt er ongeveer 100.000 ton zwerfafval in de bermen terecht. Het kost Rijkswaterstaat 15 miljoen gulden om al die rommel op te ruimen.
Volgens Van Aggelen is het opvallend dat de ondervraagde automobilisten statiegeld op verpakkingsmateriaal nauwelijks noemen als een goed middel om het probleem op te lossen. Uit het onderzoek blijkt ook dat de helft van de weggebruikers wel eens wat uit de auto gooit. In veel gevallen gaat het om fruitafval. Volgens de directeur van Nederland Schoon denken veel mensen ten onrechte dat dit geen kwaad kan. „Het duurt echter twee tot drie jaar voordat schillen van bananen en sinaasappels in het milieu zijn opgenomen. Ook peuken en kauwgom zijn een veel groter probleem dan menigeen denkt.”