D66’er Bakker komt van koude kermis thuis
D66-kamerlid Bakker rekende donderdag op een glorieuze dag. Op zijn initiatief zou de scheppingsleer uit de exameneisen van het biologieonderwijs verdwijnen. Aan het eind van de dag had hij niet meer in handen dan een cd van Haydns ”Die Schöpfung.”
Met enige bombarie kondigde Bakker eind vorige week in het Nederlands Dagblad aan dat hij biologielessen in het voortgezet onderwijs wilde ontdoen van de scheppingsgedachte. Het onderwijs moet uitgaan van de laatste stand van de wetenschap en niet van vroegere theorieën, zo luidde zijn redenering. Hij verwachtte stilletjes steun van PvdA en VVD. Die partijen hadden immers enkele maanden geleden met hem gefulmineerd tegen een uitlating van minister Van der Hoeven van Onderwijs op haar weblog dat de aarde niet door toeval is ontstaan.
Gaandeweg deze week bleek echter dat PvdA en VVD helemaal niet bereid waren om op dit punt hijgerig achter D66 aan te lopen. Als er al wat moet veranderen, dan moet dat in de loop van dit jaar aan de orde komen, tijdens een discussie over vernieuwing van kerndoelen, zo vinden de partijen.
Minister Van der Hoeven legde de Kamer donderdag in eerste termijn uit dat de evolutietheorie leidend is voor het biologieonderwijs. De schepping en de hypothese over het spontaan ontstaan van het leven zijn vooral theorieën die vroeger dienden als verklaring voor het leven op aarde. En dat dienen leerlingen gewoon te weten. „Het is didactisch onjuist om dat niet aan de orde te stellen,” zo redeneerde Van der Hoeven.
Daarvoor had premier Balkenende, die ook aan het debat deelnam, al uitgelegd dat het onwetenschappelijk is om bepaalde theorieën te negeren. „Als je de evolutietheorie wilt duiden, kun je dat niet los zien van de schepping.” De benadering van Bakker deed de minister-president denken aan de tijd dat hij zelf studeerde. Toen kozen veel hoogleraren voor een neomarxistische wereldbeschouwing. Die theorie zakte later als een kaartenhuis in elkaar: „Dat was geen wetenschap, maar vooringenomenheid.” Blijf daarom kritisch, zo gaf Balkenende Bakker en zijn kompanen mee.
ChristenUnie-kamerlid Huizinga wees Bakker erop dat wetenschap en evolutietheorie geen antwoord geven op vragen over oorsprong en zingeving van het leven. De scheppingsleer doet dat wel. „Waarom zouden kinderen dat niet mogen weten. U wilt ze toch niet dom houden?” zo vroeg Huizinga.
Tussen alle beschouwingen door probeerde Bakker steun te krijgen voor een motie om de schepping uit de exameneisen te schrappen. Hij kreeg echter bij zijn collega’s geen voet aan de grond. In tweede termijn erkende hij zijn nederlaag en deelde mee dat hij de motie niet zou indienen.
De democraat kwam nog wel met een andere kameruitspraak. Daarin vroeg hij het kabinet om in het debat over religie en wetenschap te kiezen voor een strikt neutrale houding.
Maar ook hier kwam Bakker van een koude kermis thuis. Balkenende legde uit dat een strikte neutraliteit van de overheid, zoals in Frankrijk, niet past bij de Nederlandse traditie. Uitvoering citeerde de premier uit de nota Grondrechten die enige tijd geleden door de Tweede Kamer is vastgesteld. „De nota is opgesteld door ex-minister De Graaf voor Koninkrijksrelaties”, zo voegde de premier er fijntjes aan toe. De Graaf is een partijgenoot van Bakker.
Ook voor deze motie kreeg de D66’er de handen van zijn collega’s niet op elkaar. Alleen GroenLinks, SP en LPF steunden hem.
Het enige wat Bakker nog in handen heeft, is een cd van Haydns ”Die Schöpfung” (De schepping). Die kreeg hij van zijn SGP-collega Van der Vlies. Premier Balkenende en minister Van der Hoeven konden een glimlach niet onderdrukken. „De bijbelse klanken van dit meesterwerk hebben de eeuwen door miljoen opgetild uit het dagelijkse leven en met verwondering doen luisteren naar De Schepping”, aldus Van der Vlies. „Ik hoop dat collega Bakker de komende weken de tijd zal vinden om gefascineerd en verwonderd te luisteren naar dit muziekstuk, waarvan de noten niet zomaar toevallig op hun plaats zijn gevallen…”