Spoeddebat over heroïneproject
Op verzoek van Tweede–Kamerlid Van der Laan (D66) houdt de Tweede Kamer donderdag een spoeddebat over de uitbreiding van de medische verstrekking van heroïne aan langdurig verslaafden. Volgens Van der Laan hebben minister Donner (Justitie) en Hoogervorst (Volksgezondheid) daar te weinig geld voor uitgetrokken.
De Tweede Kamer ging vorig jaar akkoord met haar amendement op de begroting van Justitie over 2005 om daar 6 miljoen euro voor vrij te maken. Hoogervorst en Donner hebben dit opgevat als een eenmalige investering in het heroïneproject en 6 miljoen verspreid over drie jaar. Hierdoor moeten gemeenten die mee willen doen aan het project zelf flink bij betalen. Volgens Van der Laan stemde de Kamer echter in met een structurele bijdrage van 6 miljoen euro per jaar.
Hoogervorst en Donner hebben dit echter opgevat als een eenmalige investering in het heroïneproject en 6 miljoen verspreid over drie jaar. Hierdoor moeten gemeenten die mee willen doen aan het project zelf flink bijbetalen. De verwachting is dat een aantal gemeenten hierdoor zal afhaken. Het geld is bedoeld om het aantal verslaafden dat heroïne krijgt te verhogen tot duizend.
Op dit moment krijgen driehonderd langdurig druggebruikers het middel voorgeschreven. Van der Laan: „Een verslaafde die niet wordt behandeld zal elke dag wéér 100 euro bij elkaar roven met overvallen, winkeldiefstal en inbraken. Dat zijn elke dag weer vele slachtoffers die voorkomen kunnen worden, omdat verslaafden die wél worden behandeld nauwelijks nog criminaliteit plegen”. Ze vindt het „ongelooflijk” dat de ministers zes maanden tijd hebben verspild.
Het CDA, dat het amendement vorig jaar ook ondertekende, wil eerst horen van minister Hoogervorst waarom het geld over drie jaar is verspreid. „Het kan zijn dat niet alle gemeenten er dit jaar nog in slagen om te beginnen”, zegt CDA-Tweede-Kamerlid Joldersma. Bovendien wil ze weten of het niet goedkoper kan door grotere klinieken in de regio te openen, in plaats van een kleine kliniek voor 25 verslaafden in allerlei kleine plaatsen.