Omvang Hofstadgroep in beeld
Het vermeende terreurnetwerk de Hofstadgroep omvat volgens het Openbaar Ministerie al meer dan twintig personen. Tot nu toe worden 24 verdachten door het OM op de een of andere manier in verband gebracht met de extremistische organisatie. Op twee na zitten zij allemaal vast.
Spil van de groep is volgens justitie Mohammed B., die binnenkort terecht staat voor de moord op Theo van Gogh. In zijn woning in Amsterdam–West vonden huiskamerbijeenkomsten plaats waar werd gesproken over de islam.
Twaalf verdachten worden inmiddels vervolgd wegens lidmaatschap van de Hofstadgroep. Van hen zitten er nog elf vast, onder wie Jason W. en Ismail A. Zij werden in november aangehouden na een urenlange belegering in het Haagse Laakkwartier. Het jongere broertje van Jason, Jermaine W., is inmiddels op vrije voeten. De twaalf worden verdacht van deelname aan een criminele, terroristische organisatie, die onder meer door het beramen van moord of doodslag het werk van parlementariërs en bestuurders wilden belemmeren.
Het Openbaar Ministerie hield op 22 juni in Amsterdam de 22–jarige Nouredine el F. aan, in gezelschap van twee vrouwen. Volgens justitie speelde hij een belangrijke rol in de Hofstadgroep. Hij was een goede bekende van Mohammed B. en volgens justitie had hij nauwe banden met de geestelijk leider van de groep, de Syriër Abu K. Deze verliet Nederland op de dag dat Theo van Gogh op 2 november vorig jaar werd vermoord. K. zou daarbij zijn geholpen door Rachid B. De 32–jarige B. werd op 22 juni in Londen aangehouden, net als El F. op verdenking van lidmaatschap van de Hofstadgroep. Nederland heeft om zijn uitlevering gevraagd.
Begin juni hield de politie in Amsterdam een 47–jarige man aan, ook op verdenking van lidmaatschap van de Hofstadgroep. Het vermoeden bestond dat de handpalm van deze man overeen kwam met een afdruk die is aangetroffen op een briefje waaruit was op te maken dat er een aanslag was gepland op Tweede–Kamerlid Hirsi Ali. Die overeenkomst bleek echter niet te kloppen waarna de man op 24 juni werd heengezonden. Wel blijft hij verdachte.
Verder brengt justitie nog twee Tsjetsjenen in verband met het vermeende terreurnetwerk. Een van hen werd half april gearresteerd in Schiedam, de ander medio mei in het Franse Tours. Hun vingerafdrukken zouden zijn gevonden op spullen van Mohammed B., waaronder een afscheidsbrief die B. had geschreven aan zijn familie.
Anderen die in verband worden gebracht met de Hofstadgroep zijn Samir A. Hij werd in april vrijgesproken door de rechtbank in Rotterdam van het beramen van aanslagen in Nederland. Zijn hoger beroep moet nog dienen. Samirs naam werd enkele malen genoemd tijdens de pro forma–zittingen van de twaalf vermeende Hofstadgroep–leden. Het OM rekent hem tot de kern van de Hofstadgroep.
Ook de naam van Bilal L. kwam tijdens een van die zittingen naar voren. De 20–jarige L. zat een straf uit voor de bedreiging van Kamerlid Wilders, maar werd kort na zijn vrijlating aangehouden voor het werven van geloofsgenoten voor de jihad vanuit de gevangenis.
Verder zit een 40–jarige man uit Zierikzee vast op verdenking van lidmaatschap van een terroristische organisatie. Ook hij zou hebben geholpen bij de vlucht van de Syriër Abu K. uit Nederland.
Tenslotte is er de tolk van de Algemene Inlichtingen– en Veiligheidsdienst (AIVD), Outman Ben A. Hij werd vorig jaar september aangehouden, wegens het schenden van staatsgeheimen. De tolk zou geheime informatie opzettelijk hebben doorgespeeld, onder meer aan vermeende leden van de Hofstadgroep.