Kamer: Lesgeld snel afschaffen
Het lesgeld voor 16- en 17-jarigen verdwijnt nog dit jaar. In de Tweede Kamer bestaat daar een ruime meerderheid voor. Over de dekking zijn de fracties het nog oneens.
CDA-fractievoorzitter Verhagen pleitte maandag tijdens een spreekbeurt in Amersfoort voor directe afschaffing van het lesgeld. Volgens de christen-democraat lopen de schoolkosten voor ouders door het lesgeld -dat zo’n 950 euro per jaar bedraagt- behoorlijk op. Bovendien beperkt het ouders in de mogelijkheden om hun kinderen na het vmbo naar de havo te sturen.
De fracties van VVD en D66 steunen het CDA-plan. ChristenUnie en SGP zijn al jaren voorstander van afschaffing. De toekomst van het schoolgeld komt vandaag in de Tweede Kamer aan de orde tijdens de behandeling van de Voorjaarsnota.
Over de dekking zijn de fracties het nog niet eens. Het CDA weet volgens financieel specialist De Nereé tot Babberich nog niet waar het geld vandaan moet komen. Het moet wel binnen de huidige begroting. D66 wil desnoods het financieringstekort iets op laten lopen. De afschaffing kost de overheid zo’n 150 miljoen euro per jaar.
De VVD wil dekking vinden in de toeslag die ouders met schoolgaande kinderen nu krijgen, de zogeheten WTOS. De ChristenUnie zit op dezelfde lijn. CU-kamerlid Slob diende maandag reeds een wijzigingsvoorstel in dat de afschaffing regelt. Hij wil het benodigde geld voor het grootste deel halen uit de WTOS.
De PvdA zal zich ook bij de voorstanders van afschaffing aansluiten, zo zei PvdA-leider Bos gisteren. Het liefst wil de partij een tegemoetkoming in de kosten voor schoolboeken van 16- en 17-jarigen ter hoogte van 330 euro. Daar profiteren de mensen met de laagste inkomens het meest van. Voor dat plan bestaat echter geen steun.
De coalitie van CDA, VVD en D66 wil ook iets doen aan de kosten voor kinderopvang. Ouders met middeninkomens moeten veel geld betalen als ze beiden willen werken en hun kind naar de professionele oppas brengen. Ouders met lagere inkomens krijgen wel een aanzienlijke tegemoetkoming.
Het is echter de vraag of dat dit jaar nog lukt. D66-kamerlid Bakker zou dat heel graag willen. CDA-fractievoorzitter Verhagen denkt dat het pas met ingang van 2006 kan. Hij wil de veranderingen tijdens de algemene beschouwingen, direct na Prinsjesdag, afdwingen.
PvdA-leider Bos wil dit jaar al extra geld naar kinderopvang sluizen. Hij wil dat betalen door een deel van de meevaller van 1,3 miljard euro aan aardgasbaten in te zetten.
Verder wil de PvdA per 1 juli de koppeling tussen lonen en uitkeringen herstellen. Ook pleit de fractie voor de invoering van een zogeheten werkbonus. Elke werkende zou 500 euro moeten krijgen. Hoe meer iemand verdient, hoe lager de bonus. Mensen met een inkomen van 60.000 euro of meer ontvangen niets.
Coalitiepartij VVD wil dat werknemers dit jaar een beroep kunnen doen op hun spaarloon. Door het vrijgeven van het belastingvrij gespaarde geld hopen de liberalen burgers te bewegen meer te consumeren zodat de economie kan aantrekken. Volgens VVD-kamerlid Blok kunnen CDA en D66 ermee leven. Per werknemer kan het gaan om een bedrag van ongeveer 1200 euro. Jaarlijks mag er 613 euro belastingvrij opzij worden gezet, waarna het bedrag vier jaar vaststaat. In 2003 kwam het hele spaarloon voor de laatste keer vrij.