Donner: TBS’ers bij verlof beter bewaakt
TBS’ers worden voortaan bij begeleid verlof door twee bewakers in de gaten gehouden. Bovendien krijgen de bewakers betere geweldsinstructies.
Ook mogen TBS’ers niet meer met verlof als de deskundigen het niet eens zijn over de kans dat de veroordeelde opnieuw een misdrijf pleegt. De proeven met elektronische enkelbanden bij begeleide verloven worden per 1 september uitgebreid.
Dat staat in een brief van minister Donner (Justitie) aan de Tweede Kamer. Hij wil met de extra maatregelen het risico verkleinen dat TBS’ers tijdens hun verlof de benen nemen. Hij zegde een en ander vorige week tijdens een spoeddebat toe aan de Kamer.
Intussen zijn de spanning in TBS-kliniek Veldzicht in Balkbrug de afgelopen weken flink opgelopen. „De kliniek heeft te maken met overbezetting sinds alle verloven zijn ingetrokken”, zei gisteren W. Janssen, woordvoerder van de ondernemingsraad in Veldzicht.
TBS’er Wilhelm S., die drie weken geleden ontsnapte en toen waarschijnlijk een moord pleegde, was afkomstig uit Veldzicht. Donner besloot alle verloven in Veldzicht in te trekken. Janssen: „Wij hebben plaats voor 190 patiënten. Maar nu iedereen binnen is, moeten we onderdak bieden aan ruim 200 mensen. De afdelingen zitten overvol.” De TBS’ers ageren volgens hem tegen het feit dat ze binnen moeten blijven.
Justitie moet sinds kort gedetineerden uitbetalen die niet op tijd in een TBS-kliniek worden geplaatst. Het gaat om een schadevergoeding van enkele honderden euro’s per maand. Dat bevestigde een woordvoerder van Justitie gisteren. Hoeveel mensen nu geld ontvangen, wil hij niet zeggen.
Het betreft veroordeelden met een TBS-maatregel die hun celstraf er al op hebben zitten maar door een tekort aan plaatsen langer in de gevangenis moeten blijven. Vorig jaar bepaalde het Europese Hof van Justitie dat de rechtmatige wachttijd voor een TBS’er op een plaats in de kliniek zes maanden bedraagt. Elke maand dat een gedetineerde langer moet wachten, krijgt hij 350 euro per maand als wachtgeld. Na elk kwartaal komt daar nog eens 100 euro per maand bovenop.
Volgens Justitie bedraagt de gemiddelde wachttijd acht maanden en staan er nu in totaal 190 TBS-gestelden op de wachtlijst. Hoeveel er langer dan een halfjaar wachten, wil het departement niet kwijt. Justitie werkt aan uitbreiding van het aantal TBS-plaatsen.