Levende orgaandonor betaalt hoge prijs
Mensen die een deel van hun lever ter donatie afstaan, betalen niet alleen fysiek een hoge prijs, ook financieel moeten ze een behoorlijke duit in het zakje doen.
Dat blijkt uit het onderzoeksrapport ”Betaalt de donor de rekening” van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).
Het vrijdag gepubliceerde onderzoek laat zien dat de financiële schade voor de donor soms kan oplopen tot meerdere jaarinkomens. Het doneren van levende organen staat, vooral in Nederland, nog maar in de kinderschoenen. Hoewel wereldwijd al ongeveer 5000 tot 6000 volwassenen een deel van hun lever hebben afgestaan, is in ons land pas één zo’n ingreep uitgevoerd.
Omdat het tekort aan leverdonoren groot is, is de verwachting dat het op korte termijn om enkele tientallen per jaar gaat. Het UMCG besloot daarom alle mogelijke consequenties in kaart te brengen.
De risico’s die aan een dergelijke operatie kleven zijn behoorlijk, stelt onderzoeker prof. mr. J. H. Hubben. Het herstel kost minimaal drie tot zes maanden, bij een kwart tot de helft van de donoren treden complicaties op, en ongeveer 4 procent van de patiënten blijkt na een jaar het werk nog niet te kunnen hervatten. De kans op overlijden is bovendien 0,1 procent.