Binnenland

Warm water en hete honden

De eerste hittegolf van 2005 is vrijdag een feit. En dus zomerprobleempjes in Nederland: warm water en hete honden.

Binnenlandredactie
24 June 2005 11:47Gewijzigd op 14 November 2020 02:41

Als de temperatuur in De Bilt boven de 30 graden Celsius komt, registreert het KNMI de eerste officiële hittegolf dit jaar, aldus een woordvoerder. „We spreken van zo’n golf als het vijf dagen achtereen minstens 25 graden wordt en het in dat tijdvak drie dagen warmer is dan 30 graden.”

Sinds 1901 telde het KNMI 35 officiële hittegolven. De langste hittegolf was in 1975 met achttien zomerse dagen (boven de 25 graden) en zes tropische etmalen (boven de 30).

Het zomerweer zorgt voor hoogtijdagen in de supermarkt. Consumenten slaan massaal drank, ijs en barbecuevlees in waardoor de omzet van de supers 30 miljoen euro hoger uitkomt dan de 480 miljoen euro die in een normale week wordt behaald, aldus het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel.

Drank en ijs verdwijnen grootscheeps in de winkelwagens. Nederlanders drinken bij warm zomerweer al snel vier keer meer dan normaal. Wat voor drank het dan is, maakt niet zo veel uit. Zo gaat karnemelk 30 tot 50 procent meer de deur uit. Bij de wijnen is vooral rosé in trek.

Spoorbeheerder ProRail neemt extra maatregelen om storingen op het spoor door de hitte zo veel mogelijk te voorkomen. De komende dagen worden wissels en spoorbruggen minder vaak gebruikt.

De hoge temperaturen, in combinatie met de wolkeloze hemel, weinig wind en de hoge zonnestand, leiden tot problemen op het spoor. Bruggen en wissels zetten uit, waardoor ze niet goed sluiten, liet ProRail donderdag weten. De extra maatregelen kunnen gevolgen hebben voor het treinverkeer. „Als het lang warm blijft, kunnen er treinen uitvallen of vertragingen ontstaan.”

Honden en warm weer is niet zo’n goede combinatie. Zeker niet wanneer een hond in de brandende zon in een auto wordt achtergelaten. De Hondenbescherming probeert hondenbezitters aan het verstand te peuteren dat zoiets voor een hond al binnen een paar minuten dodelijk kan zijn. De organisatie stuurt extra inspecteurs op pad om de onfortuinlijke dieren uit de auto’s van hun baas te bevrijden.

De stroomproducenten in Nederland moesten vrijdagmorgen hun productie verder beperken omdat ze door het warme weer niet meer onbeperkt koelwater konden teruglozen. Bij de productie van stroom is koelwater uit rivieren nodig om turbines af te koelen. De temperatuur van het gebruikte water stijgt daardoor doorgaans met 7 graden. Om milieuredenen mag het teruggeloosde water niet warmer zijn dan 30 graden. Gistermiddag had het rivierwater bij Lobith een temperatuur van iets boven de 24 graden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer