Binnenland

Menzis: Opheldering borstkankermedicijn

Zorgverzekeraar Menzis (Geové en Amicon) gaat samen met regionale patiëntenverenigingen onderzoeken waarom het relatief dure borstkankermedicijn trastuzumab zo weinig wordt voorgeschreven. Dat heeft Menzis donderdag bekendgemaakt.

ANP
24 June 2005 10:11Gewijzigd op 14 November 2020 02:41

Aanleiding is een onderzoek van de BorstkankerVereniging Nederland waaruit blijkt dat 60 procent van de vrouwen met een agressief type borstkanker niet deze levensverlengende therapie krijgt, terwijl ze daar wel recht op hebben.

Trastuzumab (merknaam Herceptin) wordt in de werkgebieden van Menzis nog veel minder voorgeschreven dan het landelijk gemiddelde. Menzis wil weten waarom dit zo is en roept samen met de patiëntenverenigingen mensen op om ervaringen hiermee te melden bij de Informatie en Klachtenbureaus Gezondheidszorg.

De verzekeraar heeft begin dit jaar alle ziekenhuizen in het werkgebied gevraagd of er financiële redenen waren om geen dure kankermedicijnen voor te schrijven. De ziekenhuizen die reageerden, gaven aan geen problemen te hebben.

In het onderzoek van de BorstkankerVereniging is alleen gekeken naar verkoopcijfers. Dit betekent dat ziekenhuizen die het middel gratis verstrekken als onderdeel van een onderzoek, niet zijn meegeteld.

Het medicijn is opgenomen in de landelijke richtlijn voor de behandeling van borstkanker. Het is echter alleen werkzaam bij mensen met een bepaalde vorm van borstkanker, van wie bovendien met een laboratoriumtest moet worden aangetoond dat het medicijn bij hen zal aanslaan. Niet elk ziekenhuis kan dergelijk onderzoek uitvoeren. Maar dat mag volgens Menzis geen reden zijn om patiënten een noodzakelijke behandeling te onthouden.

Mocht dat wel de reden zijn, dan wil de zorgverzekeraar daarover met de ziekenhuizen overleggen om een oplossing te vinden. Ook de patiëntenverenigingen zullen met de ziekenhuizen gaan praten als meldingen daartoe aanleiding geven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer